Tidigare hyresgäster stämde värden – nu måste de betala nästan två miljoner

Fredrik Martinsson, en av andelsägarna, är missnöjd med domen i Södertörns tingsrätt.
– Den är felaktig och bygger på Botkyrkabyggens rapporter som innehåller direkt felaktiga siffror. Men vi är nöjda med att Botkyrkabyggen i domstolen har försäkrat att bolaget fortsätter att förvalta och ta hand om beståndet.
Botkyrkabyggen skriver i ett mejl till Hem & Hyra att man inte vill kommentera domen förrän den har vunnit laga kraft.
Omvandlade hyresrätter till andelslägenheter
Bakgrunden till tvisten är den här: För att, enligt egna uppgifter, motverka segregering, öka stabiliteten och ge hyresgäster möjlighet att äga sitt boende omvandlade Botkyrkabyggen för drygt tio år sedan en del av bolagets hyresrätter i Norsborg i södra Stockholm till andelslägenheter.
Boende erbjöds att köpa in sig i den hyresfastighet som de bodde i. Ägarandelen innebar dispositionsrätt till en viss lägenhet som de senare skulle kunna sälja om de ville det. 43 hyresgäster tackade 2014 ja till erbjudandet.
Snittpriset sänktes
Snittpriset per lägenhet sattes till en början till 370 000 kronor, men sänktes kort därefter till 85 000 kronor när det visade sig att en del hade svårt att finansiera ett köp. Bankerna godtog nämligen inte ägarandelarna som säkerhet för lån.
Upplägget lanserades bland annat som en möjlighet för de boende/andelsägarna att ta del av bostädernas värdeökning. Under de första åren genomfördes också ett tiotal försäljningar med stegrande priser. Ytterligare etapper aviserades därefter.
I sin 57 sidor långa dom konstaterar Södertörns tingsrätt att det fanns en plikt för parterna – Botkyrkabyggen och andelsägarna – att bland annat verka för en långsiktig värdeökning på såväl fastigheterna och som ägarandelarna.
Botkyrkabyggen skrotade satsningen
Satsningen på andelsägarlägenheter gick dock inte som Botkyrkabyggen tänkt. Den 25 maj 2020 beslutade bolagets styrelse att avveckla metoden och inte ombilda fler lägenheter.
Något samråd med andelsägarna skedde inte innan beslutet togs. Botkyrkabyggen erbjöd sig kort därefter att köpa tillbaka andelsägarnas andelar och låta dem bo kvar i lägenheterna som hyresgäster.
Bolaget sade sig vara villigt att betala det som respektive andelsägare en gång i tiden betalat för respektive andel. Men inte vad som var det förmodat högre marknadspriset när beslutet att avveckla systemet fattades.
De som så ville kunde få bo kvar som andelsägare och med oförändrade villkor.
Andelsägare stämde Botkyrkabyggen
En grupp andelsägare stämde Botkyrkabyggen i Södertörns tingsrätt och hänvisade till avtalsbrott och ett alldeles för dåligt ekonomiskt erbjudande.
Andelsägarna krävde mellan 875 000 och 1 300 000 kronor var i ersättning, sammanlagt cirka 24 miljoner kronor, vilket de anser var andelarnas värde dagen innan Botkyrkabyggen på eget initiativ bestämde sig för att avveckla systemet och luften gick ur marknaden.
Företaget anser inte att det har gjort något fel. I domen konstaterar tingsrätten att det avtal som parterna ingått var tänkt att gälla under överskådlig tid och dessutom inte innehåller några bestämmelser om uppsägning.
Förlorade mot värden
Trots det menar domstolen att Botkyrkabyggen inte har gjort sig skyldig till något avtalsbrott och att de andelsägare som har stämt bolaget inte har rätt till någon ersättning. Däremot ska de betala Botkyrkabyggens rättegångskostnader – 3 714 012 kronor inklusive moms och utlägg enligt bolagets egna beräkningar.
Hälften så mycket – 1 880 262 kronor – är tillräckligt tycker tingsrätten som dessutom anser att bolagets kostnadsräkning är alldeles för kortfattad för att det ens ska gå att bedöma hur mycket tid som bolaget och dess juridiska ombud har lagt ned och på vad.
– Efter domen så har allt återgått till det normala. Vi har en god gemenskap, och det är precis vad som är avsikten med systemet med andelsägarlägenheter. Det är en mycket bra form av boende. Man sköter det inre och Botkyrkabyggen förvaltar det yttre, säger Fredrik Martinsson.
Hur ska ni klara att betala Botkyrkabyggens rättegångskostnader?
– Vi har bra hemförsäkringar med rättsskydd, så det löser sig. Vi har dessutom under den tid som detta har tagit samlat ihop till självrisken.
Hur ska ni gå vidare?
– Vi kommer inte att överklaga domen. Botkyrkabyggen har i domstolen försäkrat att de ska sköta sin del av avtalet.
– Men vi kommer i framtiden ha en inofficiell andelsägarförening som ska ta hand om andelsägarnas intressen.