HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Botkyrkabyggen rear ut andelslägenheter

Botkyrka Försöken att sälja andelsägarlägenheter till hyresgäster har gått trögt. Nu sänker Botkyrkabyggen priset för en fyra från 400 000 kronor till cirka 150 000.

– Jag är glad att de rear ut dem, det känns som att jag har vunnit en lott om jag får köpa min fyra för 158 000 kronor. Men hade de inte sänkt priset hade många hoppat av, säger Benjamen Gorges, på Skarpbrunnavägen i Eriksbergsåsen i Norsborg som vill köpa sin lägenhet och bli andelsägare i fastigheten.

Botkyrkabyggens försök att låta hyresgäster köpa sin lägenhet, så kallade andelsägarlägenheter, har pågått i över ett år. Benjamen Gorges fick först erbjudande om att köpa sin fyra på 90 kvadrat för cirka 400 000 kronor. Då var tanken att alla köpare skulle ta lån i samma bank med fastigheten som säkerhet. På så sätt skulle köparna kunna låna pengar till lägre ränta än om alla skulle ta lån utan säkerhet, blancolån, som har lite högre ränta. Men bankerna var ointresserade av att låna ut pengar vilket gjorde att Botkyrkabyggens vd Ulf Nyqvist fick tänka om.
– Eftersom räntan är lite högre på blancolån var vi tvungna att sänka priset för att de boende skulle ha råd att köpa, säger Ulf Nyqvist.

Läs ocksåÅngrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Den nya konstruktionen innebär att andelsägaren äger en mindre andel än som var tänkt från början.
För att kompensera för att Botkyrkabyggen äger mer av fastigheten höjs månadsavgiften för en fyra med cirka 250 kronor i månaden. Men Benjamen Gorges menar att den totala månadskostnaden ändå blir cirka 500 kronor lägre än med dagens hyra.
– Totalt blir det billigare för mig även om jag måste sköta underhåll själv. Även om räntan går upp är jag inte orolig eftersom lånet är så litet, säger han.

För att affären ska bli av krävs att cirka 20 procent av de 250 stycken hyresgästerna som bor i husen på Skarpbrunnavägen på Eriksbergsåsen tackar ja till erbjudandet senast den 16 augusti. Ulf Nyqvist tror affären blir av.
– Jag tror att vi får så många som krävs för att det ska bli av säger han.

Försöken att sälja in den nya upplåtelseformen andelsägarlägenhet i Sverige har skett i Botkyrka och Eskilstuna, men sedan hyresgäster i Eskilstuna sagt nej är bara Botkyrka kvar.

Läs ocksåBotkyrkabyggen skrotar bostadssatsning - köper tillbaka lägenheter
Fakta: Andelsägarlägenhet

Andelsägarlägenhet innebär att huset inte ombildas till bostadsrätter utan hyresvärden står kvar som huvudägare och sköter förvaltning. Andelsägaren blir delägare i fastigheten och har dispositionsrätt av lägenheten, precis som en bostadsrätt. Precis som en bostadsrättsägare har andelsägaren också ansvar för lägenhetens inre underhåll, som kakel, målning och byte av kylskåp och spis. Samtidigt betalar andelsägaren en förvaltningsavgift som ska gå till hyresvärdens kostnader för värme och stora renoveringar som stambyte och fönsterbyte.

Läs också Ombildningen i Hammarkullen – lönsam i evighet för privat bolag Protest mot ombildning i Hammarkullen 502 hyresgäster erbjuds köpa andelsägarlägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.