Annons

Hyresgäster tog strid mot höjningen – nu krävs de på ännu mer: ”Då måste vi flytta”

Aneby Kommunala Aneby Bostäder vill höja hyrorna med upp till nästan 50 procent – men bara för de hyresgäster som tagit strid mot årets höjning. Det nya kravet har hyresvärden inte ens berättat för de boende – trots att det kan tvinga folk att flytta.
Hyresavi och hyreshus i Aneby.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgäster som tagit strid mot Aneby Bostäder riskerar ännu högre hyror.

I småländska Aneby pågår en utdragen hyresstrid sedan i våras. I februari meddelade den kommunala hyresvärden Aneby Bostäder att de ville höja hyrorna med 63 kronor per kvadratmeter och år – något som väckt protester hos flera av de boende.

— När jag räknade så skulle vår hyra gå upp med 7,1 procent. Jag tycker inte det är rimligt när de flesta andra hyresvärdar i år fått en höjning kring fem procent, säger hyresgästen Christer Karlzén, som hyr en trea på Järnvägsgatan i Aneby.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Enligt Aneby Bostäder är orsaken till höjningen bland annat ökade kostnader för fjärrvärme och räntor. Det är andra gången på kort tid som hyresvärdens höjningar väcker protester. Förra året tvingades de att backa när de krävde mer än grannkommunerna.

Ingen metropol

Bostadsstiftelsen har cirka 500 lägenheter och är den enda kommunala hyresvärden som inte förhandlar sina hyror med Hyresgästföreningen. Det innebär att de måste komma överens med varje hyresgäst om de nya hyrorna. I våras valde Christer Karlzén och tretton andra hyresgäster att inte acceptera årshöjningen.

— Jag har bara fortsatt att betala den gamla hyran, säger han.

Läs ocksåTommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta
Jens Larsson är vd för Aneby Bostäder.
Jens Larsson är vd för Aneby Bostäder.

På Österlånggatan har hyresgästen Camilla Rohdin valt att göra samma sak. Där skulle hennes trea få en höjning med cirka 400 kronor i månaden – något hon inte accepterat.

— Det är ju ingen normal höjning kan jag tycka. Någon hundring eller två är väl en sak, men det här är ingen lyxlägenhet. Det är normal standard och vi bor i Aneby, det är ingen metropol direkt, säger Camilla Rohdin.

Höjer med 48 procent

Aneby Bostäder har nu drivit ärendet vidare till hyresnämnden som ska avgöra vilken hyra som ska gälla för de 14 hyresgäster som inte accepterat årshöjningen. Men i de handlingar som lämnats in till nämnden kräver nu hyresvärden ännu högre höjningar – något som de inte berättat för de boende.

I dokumenten framgår att de vill göra en ny bruksvärdering av deras lägenheter för att få upp hyrorna ytterligare. Till exempel vill hyresvärden nu höja Christer Karlzéns hyra med 2 632 kronor i månaden – en hyreshöjning med 48 procent. Något han inte ens kände till.

— Hur fan kan man göra så? Det är helt otroligt, säger Christer Karlzén.

Annons

Din hyra skulle gå från cirka 5 400 till 8 000 kronor i månaden. Vad anser du om det?
— Ja, det kan jag aldrig betala. Då måste vi flytta. Jag är pensionär och det är de pengarna vi har att leva på, säger han.

Läs ocksåAnebys "skamfläck" utreds av kommunen
Aneby Bostäders kontor.
Kommunägda Aneby Bostäder förhandlar inte hyrorna med Hyresgästföreningen.

För Camilla Rohdin vill Aneby Bostäder höja hyran med 1 383 kronor i månaden – en hyreshöjning med 19 procent. Hennes trea skulle då få en månadshyra på cirka 8 500 kronor.

— Det här är helt galet. Då skulle jag definitivt behöva flytta. Det finns ingen lägenhet här som är värd så mycket i hyra.

Kände du till det här?
— Nej, jag hade ingen aning. Det här känns ju som ett lureri att man inte ens berättar, säger Camilla Rohdin.

Vill pröva hyrorna

Aneby Bostäder hoppas att bruksvärderingen ska rätta till de hyror som de anser är för lågt satta i förhållande till standarden i de utpekade lägenheterna.

— Vi vill se hur fastigheterna är värda och vad vi kan ta ut för lägenheten. Det är det som det handlar om helt enkelt, säger Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

Varför vill ni bara pröva lägenhetshyrorna för de som motsatt sig årshöjningen?
— Ja, vi har valt att inte göra det någon annanstans. Vi har ett ärende där folk inte betalar sin höjning vilket jag tycker är tråkigt. Men eftersom det är så många andra hyresgäster som väljer att betala sin hyra så behöver vi göra något åt dem som inte gör det.

Flera av hyresgästerna vi pratat med har inte förstått att ni vill höja hyrorna så här mycket – med upp till nästan 50 procent. Vad säger du om det?
— Det är ju tråkigt att de inte har förstått det. De har väl fått en kallelse från hyresnämnden, tänker jag.

Varför har ni inte tagit det här direkt med dem?
— Det är en jättebra fråga faktiskt. Nej, jag vet faktiskt inte varför, det har nog missats.

Annons

Inte ett hot

Enligt Jens Larsson kommer Aneby Bostäder inte driva omprövningen av hyrorna vidare om hyresgästerna i stället väljer att acceptera årshöjningen.

— Då går vi inte vidare med någonting där. Då har de valt att acceptera hyran. Då behöver inte vi ha något ärende i hyresnämnden, säger han.

Varför då?
— Varför ska vi gå vidare med bruksvärderingen på den som har betalt sin hyra? Det är ju inget fall som är intressant. De har ju valt att betala.

Hyreshus i Aneby.
På Järnvägsgatan vill Aneby Bostäder höja Christer Karlzéns hyra med 48 procent.

Ska det här tolkas som ett slags hot – att de som inte accepterar årshöjningen kan få en ännu högre höjning?
— Det är tråkigt om det upplevs som ett hot. Men gör vi en bruksvärdering så vet vi vilken hyra vi kan ta ut på lägenheten. Då blir det ju inga diskussioner framöver. Vi vill inte hamna i hyresnämnden varenda gång vi ska göra en hyreshöjning. Vi vill ha en god dialog med våra hyresgäster. Vi höjer inte för att vi ska skinna våra hyresgäster utan vi höjer ju för att vi ska kunna ta hand om våra fastigheter och ha en långsiktig förvaltning, säger Jens Larsson.

Ni har valt att inte förhandla hyrorna. Måste ni inte acceptera att en del hyresgäster inte går med på era höjningar?
Jo, det kan man ju tycka att man ska behöva göra. Men jag tror att det här beror på att Hyresgästföreningen ligger på våra hyresgäster om att de inte ska acceptera vår hyra. De vill att vi ska ha en förhandlingsordning, men jag är inte intresserad att betala dem en ersättning för att de ska sköta förhandlingen, säger han. 

Prövas i höst

Hyresgästföreningen har begärt att få förhandla hyrorna med Aneby Bostäder, en fråga som nu också ligger för prövning hos hyresnämnden. Ärendet med hyrorna ska tas upp av nämnden i början på oktober. Om Aneby Bostäder lyckas att få igenom sina nya högre hyror är det inte säkert att de kommer höjas direkt uppger vd:n.

— Det behöver inte alls betyda att vi tar ut den hyran nu. Men vi vet vad vi kan ta ut och det blir enklare processer om någon väljer att överklaga höjningen nästa år, säger Jens Larsson.

Läs också Aneby kommun köper tvångsförvaltad fastighet Aneby siktar på att ta över misskött fastighet Två kommuner tvångsförvaltar i Småland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.