Annons

Hyresgäster riskerar höjning med upp till 46 procent

Trelleborg Hyresvärden vägrar gå med på att de rejäla hyreshöjningarna fasas in. Nu riskerar hyresgästerna i ett hus i centrala Trelleborg hyreshöjningar på upp till 46 procent på ett bräde, om hyresvärden får som han vill.

Efter att Hyresgästföreningen och Trelleborgshem kom överens om en särskild hyresmodell för Trelleborg, kallad Trelleborgsmodellen, genomfördes också en bruksvärdering i en privat fastighet i centrala Trelleborg. Hyresgästföreningen och hyresvärdens ombud gjorde en gemensam genomgång av lägenheterna för att komma fram till en ny hyra som överensstämmer med Trelleborgsmodellen. Modellen syftar till att ge mer rättvisa hyror där läge och standard är några av parametrarna. Med den nya modellen ska inte två grannar kunna ha olika hyra för likartade lägenheter. För hyresgästerna i den privatägda fastigheterna innebär bruksvärderingen att hyrorna, för en majoritet av hyresgästerna, enligt ett förslag ska höjas med mellan 26 och 46 procent. I två av husets lägenheter lämnas hyran oförändrad.

För att göra en svår situation lite lättare för hyresgästerna ville Hyresgästföreningen att de nya hyrorna skulle fasas in med max 250 kronor i månaden per år. I en del fall skulle de innebära en infasning på sex år, något som hyresvärden inte är intresserad av. Värden vill i stället att hyrorna höjs med en gång för att alla hyresgäster, oavsett storleken på höjningen. Värden har därför vänt sig till hyresnämnden med sin begäran.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag vill i alla fall få det prövat i nämnden. I ett fall tar det annars sju-åtta år innan höjningen är infasad från en väldigt låg nivå, säger hyresvärden.

Men hyrorna trappas in för att skydda hyresgästerna.

Annons

– Jag vet det. Men man ska komma ihåg att hyresgästerna har bott billigt i alla år. Nu kommer man upp i en nästan normal hyra, säger hyresvärden.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

En hyresgäst som Hem & Hyra talat med blir förvånad över storleken på höjningen och menar att hon tvingas flytta om hyran höjs så mycket och så fort som hyresvärden vill.

– Med el skulle jag komma upp i en hyra på 6 000 kronor för min tvåa. Då kan jag lika gärna flytta till något nyare. Jag har inte fått något som helst underhåll i min lägenhet under de elva år som jag bott där, säger hyresgästen.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare, Mikael Grönvall, menar att det inte finns någon överenskommelse alls med hyresvärden. Även om man genomfört en bruksvärdering och tagit fram ett förslag på nya hyresnivåer gäller dessa inte om värden inte är intresserad av en längre infasning.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

– Det handlar om ett paket och som det ser ut i dag har vi har inget avtal. Varken vi eller hyresvärden har skrivit på något. Ska hyrorna höjas blir det i så fall något som en domstol får ta ställning till och hyresvärden får i så fall presentera andra lägenheter att jämföra hyran med, säger Mikael Grönvall.

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.