HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästerna från Vita Björn förlorade i hovrätten

Göteborg Hyresgästernas juridiska kamp mot renoveringarna i Majorna har pågått sedan 2016. När målet nådde Svea hovrätt var endast en överklagande person kvar. Men hovrätten avslår hennes begäran och ger hyresvärden Wallenstam grönt ljus.
Foto: Gustaf Görfelt
Bostadsområdet Vita Björn på Bangatan, Majorna, Göteborg.

Beslutet från Svea hovrätt är sista utslaget i en juridisk process som pågått i mer än ett år.

Bakgrunden är att stammarna och elsystemet behöver bytas i bostadsområdet Vita Björn i Göteborg. I samband med det vill fastighetsägaren Wallenstam även renovera kök, badrum och allmänna utrymmen. I kölvattnet kommer höjda hyror. Boendeprotester bröt ut så fort planerna blev kända 2015.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Under 2016 överklagade 19 hyresgäster renoveringen till hyresnämnden i Göteborg. Men i februari i år meddelade nämnden att den avslår överklagandet och ger hyresvärden rätt.

Tre hyresgäster gick då vidare och överklagade till hovrätten. Två av dem drog senare tillbaka sina överklaganden. Därför blev det i slutändan bara en kvinna kvar i processen.

Under mellantiden hade Hyresgästföreningen och Wallenstam hunnit teckna ett avtal om vilka olika renoveringsalternativ de boende kan välja, hur höga de nya hyrorna  blir och hur de ska fasas in.

Läs ocksåUppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenhetenEn dunk med rosa vätska och en spann med rosa material samt en fot med skoskydd.

Kvinnan höll dock fast vid sin överklagan och argumenterade utifrån tre punkter.

Annons

För det första att det är ett brott mot hyreskontraktet att byta ut den tidstypiska badrumsinredningen.

För det andra att många badrum har inredning i gott skick, som inte behöver bytas ut.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Och för det tredje att de planerade hyresrabatterna bara är ett sätt att fördröja gentrifieringen av området, som i slutändan ändå kommer att tvinga många att flytta.

Kärnan i målet har varit tolkningen av den luddiga formuleringen i hyreslagen om ”vad hyresgäster i allmänhet vill ha”, som ska styra domstolarnas beslut.

Kvinnan menar att ”hyresgäster i allmänhet” inte har intresse av att fungerande badrumsutrustning byts ut. Men Svea hovrätt svarar att hon inte kunnat visa hur stambytet ska kunna genomföras utan att inredningen tas bort. Och att ett stambyte behövs är något alla parter är överens om.

Annons

Hovrätten skriver också i sitt beslut att de hyreshöjningar som planeras är måttliga och att det finns olika rabattsystem. Argumentet om att en renovering bryter mot hyreskontraktet håller inte, anser rätten.

Kvinnan får därför avslag och Wallenstam grönt ljus att fortsätta med sin renoveringar, som pågått sedan i våras.

 

 

Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott Riskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.