Annons

Hyresgästföreningen kritiserar Stångåstadens vinstbruk: ”Mjölk-ko”

Linköping Kommunens årliga uttag på cirka 60 miljoner kronor uppges inte ha påverkat Stångåstaden. Men Hyresgästföreningen håller inte med: "I så fall är hyrorna för höga".
Foto: Jakob Kindesjö
"Ett konstigt tankesätt att plocka vinster ur Stångåstaden och ge gratis arbetskraft till privata hyresvärdar", säger Inger Borg, ordförande i Hyresgästföreningen i Linköping.

– Som jag ser det så är uttagen inget besvär för oss, säger Astrid Brissman (M), styrelseordförande i Stångåstaden.

– Pengarna går ju tillbaka till medborgarna i Linköping. De går ju tillbaka till våra kommunala verksamheter, skola, vård och den kommunala äldreomsorgen. Bor du i Stångåstaden så bidrar du till den allmänna nyttan för staden, helt enkelt, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad jag förstår har ägaren laglig möjlighet att ta ut 100 miljoner per år. Ser du att ni kan bidra med mer pengar till kommunen?

– Om vi ska lämna ännu större bidrag till den kommunala omsorgen så får man fundera över om vi kan bygga så mycket, då kanske vi inte kan ha det fastighetsbestånd vi har. Då kanske vi inte kan renovera våra lägenheter så mycket som vi gör. Det är en avvägning, säger Astrid Brissman.

Annons

Men Hyresgästföreningen är kritisk till kommunens uttag och att de inte skulle ha någon påverkan.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Om man kan ta ut 50–60 miljoner om året utan att det påverkar, ja då plockar man ut för mycket i hyror i så fall. Har man den typen av argumentation då måste man vara mycket mer genomskinlig i sin redovisning. Förklara för mig hur de kan plocka ut så mycket pengar utan att det påverkar. Var kommer de pengarna ifrån om inte från hyresgästerna? säger Inger Borg, ordförande i Hyresgästföreningen i Linköping.

Även hur kommunen använt pengarna till sommarjobb och språkpraktik möter kritik från föreningen.

– Jag tycker alltihopa blir jättekonstigt. Ett konstigt tankesätt att plocka vinster ur Stångåstaden och ge gratis arbetskraft till privata hyresvärdar, säger Inger Borg.

Annons
Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Har ni någon möjlighet att påverka uttagen?

– Ja, det tror jag på något vis. Men haken är att uttagen ryms inom lagstiftningen och därför är lagstiftningen fel. Hur kan det vara rimligt att man får lov att använda bostadsbolag som mjölkkor?

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.