HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Politiker efterlyser hårdare kontroll

Östergötland Det behövs tydligare regler för hur pengar från bostadsbolagen får användas. Det menar Vänsterpartiet, medan Miljöpartiet tycker att reglerna redan är tydliga.
Hem & Hyra har i flera artiklar granskat uttagen ur kommunala bostadsbolag.

Hem & Hyra har frågat de åtta riksdagspartierna på länsnivå om hur de ser på reglerna för vinstuttag ur kommunala bostadsbolag.

Jane Carlsson, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Linköping, svarar att hon blir upprörd över att pengar som borde ha gått till fastighetsskötsel och nyproduktion i stället har bekostat sommarjobb hos privata företag.

Läs ocksåEn halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

”Vänsterpartiet vill se en lagstiftning som garanterar att pengarna stannar i bolaget”, skriver hon bland annat i sitt svar.

Jane Carlsson tycker också att det bör inrättas en myndighet som kontrollerar hur uttagen har använts.

Miljöpartiet tycker tvärtom att reglerna är tydliga och att det är bra att pengar från bostadsbolagen kan användas till utveckling av socialt hållbara bostadsområden.

Läs ocksåHär är kommunens uttag förbjudna

Birgitta Gunnarsson (C) svarar att Centerpartiet anser att bolagsvinsterna bör få användas till kommunal verksamhet.

”Man kan ju tolka bosociala åtgärder ganska fritt, men sommarjobb inom privat näring är svårt att få in”, skriver hon till Hem & Hyra.

Socialdemokraterna svarar att de inte har tagit ställning i de här frågorna på regional nivå.

Läs ocksåStångåstadens miljardskulder ska lösas med försäljning

Fyra partier, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har inte svarat alls på enkäten.

Läs också Stångåstadens miljonuttag gav privatvärdar gratis arbetskraft Hyresgästföreningen kritiserar Stångåstadens vinstbruk: "Mjölk-ko"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.