Annons

Hyresgästföreningen överklagar beslut i Linköpings kommun

Linköping ​Hyresgästföreningen hävdar att Linköpings kommun tvingar AB Stångåstaden att bryta mot lagen. Föreningens Linköpingsordförande, Carlerik Malm, överklagar ett beslut i kommunfullmäktige och hoppas på gehör i förvaltningsrätten.

​AB Stångåstaden har krav på sig att leverera en avkastning, vilket ger pengar till kommunkassan. Direktavkastningen ska vara tre procent har kommunfullmäktige beslutat i sina ägardirektiv till bolaget.

Pengarna går till Linköpings stadshus AB, som behåller motsvarande skattesatsen och skickar sedan tillbaka resten till bolaget.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningen menar att beslutet strider mot lagen på två sätt. Dels på grund av att den nya lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag säger att bolagen ska drivas affärsmässigt. Det anses inte möjligt om kommunens intresse ska komma i första hand.
Dels för att själva avkastningskravet innebär krav på en vinst runt 100 miljoner kronor, som enligt direktiven ska överföras till kommunen. Hyresgästföreningens beräkning visar att det kan röra sig om som mest mellan en och en och en halv miljon kronor.

Annons

Anledningen till denna betydligt lägre nivå är att Hyresgästföreningen räknar bort alla de aktieköp som kommunen gjort med pengar som man fått från Stångåstaden.
Hyresgästföreningen är överens om att kommunen har aktier i AB Stångåstaden, värda 368 miljoner kronor. 

Hyresgästföreningen hävdar dock att kommunen bara kan kräva ekonomiska överföringar för de aktier man betalat för själv, alltså 27,3 miljoner kronor.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Slutligen säger Hyresgästföreningen att koncernbidrag är att betrakta som värdeöverföringar. Lagen begränsar storleken på sådana överföringar.

Annons

Hyresgästföreningen skriver i överklagandet till förvaltningsrätten att det är viktigt att agera nu för att få beslutet upphävt. När beslutet väl gäller kan kommunen bryta mot lagen utan att riskera något straff.

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.