Annons

Hyresnämnden: knarklangarna är för farliga för MKB

Malmö Hyresgästen i Malmö krävde att det kommunala bostadsbolaget skulle tvingas att sätta stopp för knarkgängen på gården. Hyresnämnden säger nej och öppnar samtidigt upp för att en hyresvärd skulle kunna åläggas att hyra in vakter mot langare.

Flera åtgärder mot langningen i kvarteret är redan genomförda och andra på gång. Det skriver hyresnämnden i sitt beslut. Och det är alldeles för farligt att störa knarklangarna för att den uppgiften ska ligga på MKB:s personal.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Göran, som vi har kallat honom, bor i ett av MKB:s hyreshus i Malmö. Han har berättat för Hem & Hyra om ständigt återkommande störningar kopplade till knarktrafiken utanför hans port. Om langare och deras kunder som sedan flera år tillbaka skapar hotfulla situationer. Problemet på platsen är välkänt och ifrågasätts inte av någon. Men Göran kräver att just MKB sätter punkt för brottsligheten.

Läs mer här och här.

Målet i hyresnämnden är udda på mer än ett sätt. Dels processen i sig, att hyresgästen lägger ett så pass stort ansvar på värden och tar det hela vägen till en rättslig bedömning. Bakom mannens krav finns även en ovanligt omfattande dokumentation av problemet som nämnden har haft att ta ställning till.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

MKB har lyft fram flera genomförda åtgärder men har inte velat skicka ut sin egen personal, eller inhyrda vakter. Ingen fastighetsägare använder vaktbolag på det sättet, menade MKB:s jurist under mötet i hyresnämnden.

Men något åtgärdsföreläggande mot MKB blir det alltså inte. Nämnden slår fast att hyresvärden har en skyldighet att skydda hyresgästerna mot störningar. Men att det är polisens uppgift att sätta stopp för knarkhandeln.

Polisen har den senaste tiden trappat upp sitt arbete i området och nya övervakningskameror är på gång. Göran krävde att MKB skulle hyra in vakter som störde ut knarkhandeln. Nämnden menar att det hade varit “både en rimlig och möjlig åtgärd för MKB att vidta”. Men eftersom kamerorna redan är på gång blir det inte aktuellt i det här fallet.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Göran har läst nämndens beslut och är missnöjd. Nu tänker han vänta och se vad som händer.

–  Jag räknar med lite tröghet och att knarkfolket inte vill lämna platsen direkt. Om de fortsätter kommer jag att ta det vidare, säger han.

Annons

Utanför hans fönster har inte mycket förändrats.

–  Aktiviteten pågår dag och natt. Det sker samtidigt som MKB har arbetstid. Men jag ger inte upp. Om langningen inte försvinner så går jag vidare på något sätt.

Fotnot: Göran heter i verkligheten något annat

Fakta: Åtgärdsföreläggande

En hyresvärd kan tvingas till handling genom ett beslut om åtgärdsföreläggande i hyresnämnden. Det kan kopplas till viten. Det rör vanligtvis underhåll eller reparationer i lägenheter och fastigheter men skulle även kunna handla om störningar som måste åtgärdas.

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.