Annons

”Jag vill att hyresvärden skapar en nödtelefon”

Malmö Den öppna knarkhandeln sprider oro i Malmö. Hyresgästen Göran har flyttat frågan från sitt kvarter och in i hyresnämnden. Men det är inte bara de boende som är rädda. MKB ser en möjlig hotbild mot sin personal.
Beslagtagen och portionsförpackad cannabis och knarkgömma i MKB-hus.

Ett flöde av narkotika, langare och en kö av knarkköpare. Rakt utanför fönstret.

Under tisdagen berättade hyresgästen Göran för hyresnämnden om vad han möter i sin vardag i ett bostadsområde i Malmö. Hem & Hyra kunde i början av året berätta hur han gett sig själv titeln “ofrivillig narkotikaspanare” och ser mer droger än vad han skulle vilja göra. Göran försöker tvinga hyresvärden MKB att sätta stopp för gängen genom ett åtgärdsföreläggande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är ingen runt det ovala bordet i salen på nämnden som ifrågasätter Görans uppgifter när han berättar. Det poängteras flera gånger. Personerna som allt egentligen handlar om, langarna, finns av naturliga skäl inte på plats.

Göran sitter bakom sin laptop och lägger fram en rad punkter som han menar att MKB borde prioritera: övervakningskameror utanför huset, ett systematiskt arbete med att få bort knarkgömmor och tydligare information till hyresgästerna.

Så långt är MKB med. Flera saker är redan åtgärdade. Och kameror är på gång i polisens regi. Men vid en punkt tar det stopp.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Göran vill även att värden skickar ut sin personal, eller inhyrda vakter, för att störa droghandeln. Han berättar vad han ser i sitt kvarter idag.

Istället för att gå den raka vägen och passera knarkfolket går de runt och tittar åt andra hållet, säger han.

Annons
Personen på bilden är inte samma som i artikeln.

Hyresrådet, mötets ordförande, undrar om detta skulle kunna bli en arbetsmiljöfråga för MKB.

– Så kan man också tolka det, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare och MKB:s representant vid bordet.

Dessutom finns det varken tid i schemat eller mandat för att flytta på personer eller jaga knarkhandlare, anser juristen. Men längre in på mötet blir det tydligt att rädslan för gängen även finns hos MKB.

Dyker vi upp med polis så utsätter vi oss för ett större hot än polis och hyresgäster. För då är det vi som har ringt in dom, säger Lars-Gunnar Larsson.

Läs ocksåSkrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronorEtt brevinkast i ytterdörren, från runt 60-talet, till en lägenhet.

På väg ut från hyresnämndens lokaler på Hovrättstorget i Malmö summerar Göran intrycken. Han är nöjd över att lyft frågan från gatunivå men tycker att MKB slingrar sig.

Han lyfter blicken och fokuserar. Han har fått en ny idé.

Annons

–  Jag vill att hyresvärden skapar en nödtelefon. Ett telefonnummer hos MKB som man kan ringa direkt till om man ser langare.

Om parterna inte kan komma överens så blir det nu hyresnämndens uppgift att bedöma langningens påverkan på de boende och hur långt MKB:s ansvar sträcker sig. Om några veckor kommer beslutet.

Nämnden kan då slå fast att värden har gjort allt som de är skyldiga att göra. Eller att MKB på något sätt måste trappa upp kampen mot knarkhandlarna.

Fotnot: Göran är ett fingerat namn.

Läs också Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.