Hyrestrappa för de som tvingas flytta

Kiruna LKAB Fastigheter och Hyresgästföreningen har kommit överens om en trappvis hyreshöjning för de som tvingas flytta från rasrisk till nyproducerat i Kiruna.

Hyrestrappan ska gälla för de hyresgäster som tvingas flytta från bostadsområdet Ullspiran och som väljer att flytta till de före detta kasernerna på Jägarskolan som byggts om till lägenheter. Hyrestrappan innebär att hyrorna höjs i etapper från 75 till 100 procent under loppet av fem år.

– Vi försöker alltid hitta bra lösningar och det här är en beprövad modell, säger Siv Aidanpää-Edlert, vd på LKAB Fastigheter.

Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

– Målet är att ingen ska behöva flytta till en bostad med mycket högre hyresnivå om de inte vill. Ett exempel på att det går att lösa är Ullspiran i Kiruna där vi under en längre tid förberett tömningen genom att erbjuda hyresgäster att flytta till lägenheter i vårt övriga bestånd. Om vi ser att det kan uppstå en brist på bostäder söker vi kompletterande lösningar, och trappning av hyra är ett verktyg av flera för att skapa attraktiva alternativ för de som måste flytta, säger Siv Aidanpää-Edlert.

Trappningsmodellen har använts tidigare av LKAB Fastigheter och andra fastighetsbolag som en omställning för hyresgäster när ombyggnationer innebär höjda hyror. Kungliga tekniska högskolan som arbetar på uppdrag av kommunerna i Gällivare och Kiruna har pekat på möjligheten att använda metoden i samhällsomvandlingarna.

Trappningshyrorna gäller dock inte för de hyresgäster som inte kommer från Ullspiran. Trappningsmodellen ska utvärderas.

Läs ocksåFem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas

–  Jag vill understryka att det inte är ett första steg mot subventionerade hyror. Att erbjuda subventioner skulle hämma bostadsbyggandet eftersom andra fastighetsbolag kan få problem att ta ut marknadshyror. Vi vill att det byggs fler bostäder i Malmfälten – inte färre, säger Siv Aidanpää-Edlert.

– Det var ett bra försök att göra och se vilket intresse det finns för det och vilket utfall det får. Det här ger en möjlighet för dem som flyttar dit och tar en lägenhet att känna sig för, om man klarar hyran. Det ger dem också en möjlighet att flytta vidare till annat som kan bli ledigt så småningom, säger Sten Fors, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Norrland till Norrbottens Kuriren.

Region Norrland har föreslagit att Hyresgästföreningen centralt bildar en nationell expertgrupp som kan stötta det lokala arbetet i Malmfälten och samtidigt lobba för att hitta bostadspolitiska lösningar på den situation gruvsamhällena Kiruna och Malmberget befinner sig i.

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland
Läs också Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Efter pappans död får Daniel inte bo kvar i gemensamma lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.