Annons

Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande

Gällivare Världens största vätgasanläggning ska byggas i Gällivare. Befolkningen måste öka med 15 procent på 5 år. Det kräver 1200 nya bostäder i kommunen på samma tid.
Foto: Åsa Bäcklin
Här i Hybrits pilotanläggning hos SSAB Luleå testas vätgastekniken. Om några år finns en fullskalig anläggning i Gällivare och det kommer att kräva 1200 nya bostäder.

I Skellefteå byggs batterifabriken Northvolt, i Boden ska H2 Green Steel bygga ett stålverk med fossilfri tillverkning och i Gällivare ska Hybrit bygga en järnsvampsanläggning som blir världens största som baseras på vätgas, alltså också fossilfri tillverkning. Det är mångmiljardsatsningar och omkring 10 000 människor beräknas bli sysselsatta i de tre städerna.

– Vi har väldigt låg arbetslöshet i Gällivare. Drygt tre procent jämfört med sju procent i riket. Det är i vanliga fall bra, men nu behöver vi bli 15 procent fler invånare och det kräver inflyttning, sa kommunalrådet Birgitta Larsson (S) vid ett digitalt informationsmöte på fredagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Befolkningsökningen måste ske på fem år. Det kräver i sin tur bostäder, många bostäder. Därför ska det byggas 1200 nya bostäder i Gällivare, de närmaste fem åren.

Annons

– Vi har kommit ungefär halvvägs i stadsomvandlingen. Så etableringen av Hybrit kommer att kräva mycket av oss alla, sa Alexander Kult, särskild samordnare för de gröna omställningarna i Gällivare vid mötet.

– Vi får världsledande fossilfri och hållbar industri till kommunen. Det betyder att vi också måste låta kommunen växa hållbart. Det är en utmaning, men också stimulerande för oss alla.

Läs ocksåNorrlandskommuner behöver bygga 1000-tals lägenheter

Hybrit är ett samarbete mellan LKAB, SSAB och Vattenfall. Regeringen har tillsatt en nationell samordnare som ska stötta Norr- och Västerbotten under de kommande intensiva åren.

Annons

 

Läs också Hårdsatsning i Malmfälten Nytillskott av lägenheter i Gällivare Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.