Annons

Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas

Kiruna Samhällsomvandlingen i Kiruna fortsätter. LKAB Fastigheter ska flytta fem bostadshus från det så kallade SJ-området. Husen är 122 år gamla och ska renoveras innan nya hyresgäster kan flytta in.
Foto: LKAB Fastigheter
Fem kulturbyggnader från det så kallade SJ-området i Kiruna ska flyttas för att bevaras innan gruvan påverkar marken de står på.

Nu har det skrivits avtal om ytterligare husflyttningar i Kiruna. Den här gången är det fem kulturbyggnader i det så kallade SJ-orådet, på Rälsgatan och Baningenjörsvägen, som ska flyttas. Husen byggdes 1910 som bostäder åt järnvägens anställda. Det rör sig om träbyggnader med en värdefull arkitektur.
Planen är att flytta byggnaderna i höst. Väl på nya plats ska husen renoveras och delvis byggas om. 2024 ska husens lägenheter vara klara för uthyrning.

– Det känns roligt att dessa historiska hus bevaras och får ett fortsatt liv på en ny plats. En bonus är att husens funktion kommer att förbättras i samband med renoveringen. De kommer att få fina takkupor som ger en ännu trevligare utformning av vindslägenheterna, samtidigt som vi bygger bort gamla problem med takläckage. Det blir även nya tvättstugor och ny gemensam bastu på området, säger Fredrik Bergström, fastighetschef på LKAB Fastigheter i Kiruna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den aktuella husflytten är den tredje etappen av flyttningar av kulturhus. Arbetet med husflyttningar beräknas vara klart 2035. Sammanlagt är det 39 byggnader som ska leva vidare på ny plats:

Annons

SJ-området
– Fem byggnader

Centrum
– Landströms
– Pekinghuset
– Cementgjutaren 1
– Kyrkoherdebostaden
– Frälsningsarméns hus
– Gamla sjukstugan (flyttas på kommunens ansvar)
– Gamla brandstationen (flyttas på kommunens ansvar)

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Björkbacken
– Fem tjänstemannavillor
– Rundradiostationen

Annons

Övriga bolagsområdet
– Jerusalem
– B226, Hjalmar Lundbohmsvägen 17
– Carl Westmans fyra egnahemsbostäder på August Malmsgatan

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.