Annons

Hyresvärd i konkurs – osäker framtid för hyresgästerna

Skurup Varmvattnet räcker inte till hela familjen, temperaturen sjunker snabbt till 17-18 grader inomhus och möglet växer i fönsterkarmarna. Samtidigt har hyresvärden gått i konkurs.
Foto: Anders Högmark
Linda Ahonen och hennes familj lever i ovisshet sedan värden gått i konkurs.

Änder och gäss vaggar runt på vintergrönt gräs i trädgården strax utanför byn Önnarp. På ett tak spatserar en katt och hunden Piko morrar misstänksamt. Det är lantlig idyll på den gamla bondgården med de totalt fem hyreslägenheterna. Men inomhus hopar sig problemen.

Det började kort efter att familjen flyttat in: varmvattenberedaren var underdimensionerad och varmvattnet tog slut, värmepannan fungerade inte och kalla vinterdagar var temperaturen inomhus nere på 15 grader och listan på mindre brister växte sig allt längre. Hyresgästföreningen och Trelleborgs kommun blev inkopplade i fallet och hyresnämnden har haft problemen på sitt bord flera gånger.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I september beslutade samhällsbyggnadsnämnden att förelägga hyresvärden att åtgärda en lång lista med brister. De menade bland annat att det fanns risk för att legionellabakterier skulle kunna växa till sig när varmvattenberedaren bara höll vatten som var 41 grader. Kravet blev minst 65 grader. Hyresvärden skulle återkoppla senast den siste november men inget hände. Två dagar före jul fick hyresgästerna förklaringen. Hyresvärden hade gått i konkurs. Vad det innebar för deras framtid som hyresgäster visste de inte och oron var stor när de stod inför jul- och nyårshelg.

Linda Ahonens hyresvärd gick i konkurs strax före julhelgen.

– Att leva så här tar givetvis på krafterna. Har vi över huvud taget ett hem om en månad? När värden gick i konkurs var det totalt stopp på i stort sett alla åtgärder. Konkursförvaltaren gör bara precis det som måste göras, säger Linda Ahonen.

Annons

Hon sitter vid bordet i det stora köket. Genom fönstret syns trädgården som familjen inhägnat för att få plats med sina djur: kaniner och fåglar. Linda Ahonen kom från Finland med man och barn för tre år sedan efter att ha fått arbete i Köpenhamn. Familjen drömde om ett liv på landet och verkade ha hittat hem. Nu har många timmar gått åt till att försöka förstå lagar och regler i ett nytt land.

Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

– Det var väldigt jobbigt under julen. Och som hyresgäst har vi ingen eller inget att luta oss mot. Vad händer nu? Vi vet inte, säger Linda Ahonen.

Med hjälp av Hyresgästföreningen vände sig Linda Ahonen i höstas till hyresnämnden som beslutade om en rad åtgärder som hyresvärden skulle tvingas genomföra men efter konkursen hänger allt i luften.

Annons

– Den här typen av situation är så klart väldigt besvärlig för en hyresgäst. Men det är viktigt att komma ihåg att besittningsskyddet gäller. Du förlorar inte ditt hyreskontrakt för att hyresvärden försätts i konkurs, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.
Fakta: Detta gäller

• Om din hyresvärd missköter sig kan du vända dig till hyresnämnden som kan besluta om åtgärdsföreläggande.
• Vid en konkurs behåller du ditt hyreskontrakt. Besittningsskyddet gäller som vanligt och blir du uppsagd kan hyresnämnden pröva fallet.

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.