Annons

”I dag tjänar ingen på att bygga”

Nyheter Mindre kommun och mer stat. Det skulle hindra markägare från att sitta med armarna i kors och förmå dem att bygga, tror fastighetsprofessor Hans Lind.

Vad hindrar byggandet och hur kan marknaden fungera bättre? Den frågan ställde sig närmare hundra deltagare från alla tänkbara hörn av Sveriges bostadsscen när de under fredagen samlades i Stockholm för att hitta en lösning.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, inledde med ett lugnande besked: risken för en svensk bostadsbubbla är över och diskussionen kan nu läggas åt sidan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Snabbt fallande huspriser är farligt för den allmänna ekonomin. Just därför kan vi känna oss trygga i att Riksbanken med justeringar av räntan kommer att fortsätta arbeta för att förhindra att bubblan spricker.

När det gäller byggandet av bostäder har politikerna dock lyckats sämre.

Orsaken är, något tillspetsat, att det i dag inte finns någon med boendesituationen löst för egen del som egentligen vinner på att det byggs, resonerar Hans Lind.

Läs ocksåForskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar

– Värdet för de bostäder som finns ökar ju större bristen blir och hyresgästerna är i sin tur skyddade av förhandlingsordningen. Deras hyra höjs inte med en ökad efterfrågan.

Att enbart röja undan hindren i form av en krånglig plan- och bygglagstiftning samt möjlighet för medborgare att överklaga byggbeslut räcker alltså inte. Byggherrarna tjänar nämligen på att inte bygga för mycket på en gång.

Annons

Det är mer lönsamt att avvakta mellan spadtagen, för att få markvärdet att stiga.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Av den anledningen är det dags att kommunerna – som kan ha intresse av ökade markpriser – kliver undan och att staten tar ansvar för att byggandet blir ett riksintresse, fortsätter Hans Lind.

– Bostadsbyggande innebär risker, men i dag är ingen villig att ta de dem. Där kanske staten har sin roll, genom att vara beredd att vara risktagare.

Hypotesen att kommunerna inte verkar efter ett allmänintresse utan blivit ett hinder för utbyggnad stärks av bostadsministerns statssekreterare Ulf Perbo genom ett exempel:

– Varför bygger man annars lika lite som i en glesbygdskommun i Norrland som på många håll i Stockholms län?

Thomas Rudin (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, är beredd att ta steget ännu längre. Dels vill han på bred front bevilja byggrätt för ägare att bygga ut befintliga fastigheter.

Annons

Därtill föreslår han att markanvisningar kombineras med ett stoppdatum – samt ett vitesföreläggande om byggandet inte kommit igång på utsatt tid.

– Annars väntar man bara på att marken ska bli mer värd. Då kommer de som mest pigga på att bygga också att få göra det.

Stefan Ränk, koncernchef för bostadsbolaget Einar Mattsson, håller till stor del med tidigare talare om att många markägare väntar in mest lönsamma tillfälle att börja bygga.

– Den typen av resonemang finns ju. Vi kan bjuda hur mycket som helst för en option och inte ta ansvar utan bara vänta. Det här behöver ses över, för att garantera ett långsiktigt byggande.

Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.