Annons

Inga marknadshyror i ägarlägenheter

Nyheter Det blir inga fria hyror i de kommande ägarlägenheterna. Däremot ett sämre besittningsskydd och lägre krav på underhåll.​
I tisdags presenterade regeringen sitt förslag om att införa ägarlägenheter i Sverige.
Ägarlägenheter är en boendeform som är vanlig i andra länder, men som inte finns i Sverige.
Innehavaren av en ägarlägenhet äger sin egen, fysiska lägenhet, till skillnad från en bostadsrättsinnehavare som endast äger rätten att bo i lägenheten.
Hyresgästföreningen har kritiserat förslaget med hänvisning till att det öppnar upp för små, oseriösa hyresvärdar.
Det tillbakavisas av regeringen.
– Det har framställts som om ägarlägenheter endast vore till för klippare som köper för att hyra ut. Den möjligheten finns ju redan i dag när det gäller villor och radhus, men så fungerar det ju inte där, säger Martin Valfridsson, pressekreterare vid justitiedepartementet.
– Tanken med regeringens förslag är att folk ska bo i lägenheterna, säger han.
 
Farhågor har uttryckts om att det skulle bli marknadshyror i de nya ägarlägenheterna. 
Så blir det inte. I regeringens förslag står det klart och tydligt att det är bruksvärdet som gäller även i ägarlägenheter.
Den hyresgäst som hyr en ägarlägenhet och anser sig ha betalat för mycket i hyra kan alltså bege sig till hyresnämnden och pröva hyresnivån.
Och precis som vid uthyrning av hyresrätter och bostadsrätter är det allmännyttans hyror som gäller vid en jämförelse i hyresnämnden, enligt pressekreteraren Martin Valfridsson.
Hyreslagens regler om uthyrning av småhus ska gälla vid uthyrning av ägarlägenheter, enligt regeringen.
Det innebär i sin tur ett sämre besittningsskydd för hyresgästerna. Skulle ägaren vilja flytta in i sin lägenhet, eller sälja den, tvingas hyresgästen flytta, förklarar Hyresgästföreningens jurist P-G Nyström.
Det finns inte heller någon bytesrätt och kraven på underhåll är lägre än vid uthyrning av en vanlig hyresrätt.
Reglerna om ägarlägenheter föreslås träda i kraft 1 maj, 2009.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Civilutskottet vill ha fler ägarlägenheter Sågar förslag om att göra hyresrätt till ägarlägenhet Trots kritik – Stockholmshem går vidare med ägarlägenheter Ägarlägenheter blev en flopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.