HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Civilutskottet vill ha fler ägarlägenheter

Nyheter Hyresgäster ska kunna köpa sin lägenhet i form av en ägarlägenhet. Det föreslår civilutskottet, som därmed väcker liv i en fråga som självdog vid regeringsskiftet.

I maj 2009 infördes en ny boendeform i Sverige. Så kallade ägarlägenheter innebar att det blev möjligt att äga sin egen lägenhet i ett flerbostadshus, på ungefär samma sätt som man äger en villa. Förutom att fritt bestämma över exempelvis renovering och uthyrning har ägaren möjlighet till pantsättning och överlåtelse av fastigheten.

Som Hem & Hyra rapporterat har upplåtelseformen hittills varit ett praktfiasko. Trots lagstiftarens förväntningar om 3 000-5 000 ägarlägenheter om året finns i nuläget bara drygt tusen ägarlägenheter totalt i landet.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

För ganska exakt fyra år sedan ville den borgerliga alliansen ta ett steg längre. Tidigare hade ägarlägenheter bara skapats vid nyproduktion, men nu tillsatte man en utredning med mål att göra det möjligt för hyresgäster att omvandla sina bostäder. Efter nästan två års utredning överlämnades ett förslag till ny lagstiftning, men något beslut fattades aldrig och debatten dog ut.

Nu ruskar civilutskottet liv i frågan på nytt. I en uppmaning till riksdagen skriver utskottet att ägarlägenheten nu är en etablerad boendeform och att omvandling av hyreslägenheter i flerbostadshus till ägarlägenheter borde bli möjligt.

Enligt civilutskottet kan en blandning av hyresrätter och ägarlägenheter motverka boendesegregation.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg medverkade som expert förra gången möjligheten utreddes, och hon är inte mer positiv till ägarlägenheter i dag.

Två av motargumenten är att ägarlägenheterna minskar beståndet av hyreslägenheter och ökar skuldsättningen.

– Först och främst kan man diskutera om det är motiverat med ännu en upplåtelseform. I dag finns redan en form där man individuellt äger via en förening, och det kallas bostadsrätt. Det kan bli obegripligt för vanligt folk att förstå vad som gäller, säger hon. 

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Ett annat problem är att ägarlägenheter inte är så självständiga som namnet antyder. Precis som i andra flerbostadshus finns det i dessa hus gemensamma delar såsom stammar, hiss och trapphus samt energiförsörjning. Bestyr som kräver att det bildas en förening.  

– När man faktiskt såg vad det innebar att ha en ägarlägenhet blev intresset väldigt svalt, konstaterar Susanna Skogsberg.

Civilutskottet vill även att regeringen ska utreda om det går att införa ett hyrköpsystem, där hyresgästen efter en viss tid har rätt att köpa sin lägenhet.

Tillkännagivandet bygger på motioner från Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. De rödgröna representanterna motsätter sig förslaget, med motiveringen att man redan i dag kan ombilda lägenheter till bostadsrätter eller kooperativa hyresrätter.

Fakta: Ägarlägenheter


Ägarlägenheter skiljer sig från bostadsrätter genom att var och en har lagfart på sin lägenhet som på en villa.
En ägarlägenhet kan ägaren hyra ut som han eller hon vill och behöver inte söka tillstånd vilket kan vara fallet i bostadsrättsförening.
 De gemensamma angelägenheterna som yttre underhåll sköts av en gemensamhetsförening, liknande en villaförening.

Fakta: Ägarlägenheter per län
Län Antal
VÄSTRA GÖTALAND 323
SKÅNE 224
STOCKHOLM 74
VÄSTERNORRLAND 64
JÄMTLAND 49
VÄSTMANLAND 47
HALLAND 45
VÄSTERBOTTEN 45
ÖSTERGÖTLAND 43
GÄVLEBORG 34
KRONOBERG 26
KALMAR 20
JÖNKÖPING 19
UPPSALA 10
Totalt 1 023

Källa: Fastighetsregistret

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.