Annons

Ingen ny lag om tillval

Nyheter Det blir ingen ny lag om till- och frånval i hyresrätter. Regeringen väljer att lägga frågan på is.

Alliansregeringen utredde i flera år hur en lagstiftning om till- och frånval i hyresrätt skulle kunna se ut. Sommaren 2014 kom så en lagrådsremiss. Efter maktskiftet vid riksdagsvalet kom frågan att hamna hos justitieminister Morgan Johansson (S). Lagändringarna trädde inte i kraft den första maj i år, såsom den borgerliga regeringen föreslog innan valet.

På en fråga från Caroline Szyber, kristdemokrat och ordförande i civilutskottet, svarar nu justitieministern att han inte kommer att gå vidare med förslaget. Det blir alltså ingen lagstiftning om till- och frånval. Anledningen är att i den förra regeringens lagförslag skulle ett avtalat tillägg i princip inte kunna ändras, även efter en prövning i hyresnämnden. Det skulle kunna leda till att hyresvärdar i städer med bostadsbrist skulle börja erbjuda lägenheter med höga kostnader för tillval.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyrestillägget på grund av tillval skulle få utgöra högst en tredjedel av hyran och de överenskomna tilläggen eller avdragen ska vara bindande för bägge parter under tio år, enligt alliansregeringen förslag.

Annons

Hyresgästföreningen stödde det förslag som utredningen om till- och frånval tog fram. Så långt tillbaka som 2008 påbörjades det arbetet. Men i och med att flera saker hade förändrats i lagrådsremissen som lades fram sommaren 2014, så kunde föreningen inte längre stå bakom förslagen.

– Som vi uppfattade det skulle bruksvärdet höjas även efter att tillvalet var betalt. Den förändringen var droppen som fick bägaren att rinna över för oss, säger Pär Svanberg, bostadspolitisk expert på Hyresgästföreningens riksförbund.

Annons
Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.

Redan i dag har många kommunala bostadsbolag system med tillval, som är en frivillig överenskommelse utan att det är reglerat i lagtext. Pär Svanberg tycker att det hade varit bra med en lag, men konstaterar samtidigt att det finns mer prioriterade frågor för föreningen. Framför allt nybyggnation och renovering av befintliga hus.

Läs också Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.