Annons

Ingen tvångsförvaltning av hyreshus i Skänninge

Mjölby Hyresvärden får tre veckor på sig att redovisa hur huset i Skänninge ska bli säkert. Först därefter fattar hyresnämnden beslut om eventuell tvångsförvaltning.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har Hyresgästföreningen begärt att ett hyreshus med sex lägenheter på Follingegatan 34 i Skänninge ska tvångsförvaltas. Detta efter att Hyresgästföreningen och Mjölby kommuns byggnadskontor tillsammans besökt huset och kommit fram till att delar av det är i så dåligt skick att det är farligt att bo där. Framför allt är det de utvändiga trätrapporna som bedöms vara en säkerhetsrisk.

För ett par veckor sedan beslutade byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby att förbjuda värden från att hyra ut lägenheterna på andra våningen eftersom olycksrisken anses vara stor om trapporna används. Om värden inte följer beslutet riskerar han att få betala vite på 20 000 kronor. En hyresgäst berörs av beslutet och har evakuerats till en lägenhet hos en annan hyresvärd.

Läs ocksåTvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

På måndagen höll hyresnämnden sammanträde för att ta ställning till ansökan om tvångsförvaltning. Hyresvärden, Thomas Gruber, höll då med om att trapporna är i dåligt skick.

– Det finns brister, det förnekar jag inte. Men jag är villig att göra någonting åt det, sade Gruber, som motsatte sig tvångsförvaltning, eller särskild förvaltning som det formellt heter.

Enligt Thomas Gruber har olika omständigheter gjort att han inte har kunnat laga trapporna, som är murkna och sviktar när man går i dem. Han har bland annat inte lyckats förmå hyresgäster att flytta ägodelar som är i vägen för arbetet. Han säger sig också vara rädd för repressalier om han på eget bevåg skulle flytta på sakerna.

Annons
Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.

Hyresgästföreningens jurist, Zeljko Kranjec, menade att bristerna funnits i flera år och att det är fråga om långvarig misskötsel av huset.

– Värden bryr sig inte om att han utsätter hyresgästerna för risker, sade han.

Hyresnämnden ska alltid undersöka om det finns möjlighet för parterna att komma överens på frivillig väg, och resultatet av sammanträdet blev att Thomas Gruber senast den 31 januari ska presentera en lista på vilka åtgärder som behöver göras och hur lång tid det beräknas ta. Listan ska tas fram av en oberoende och certifierad fastighetskonsult.

Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.

Därefter tar Hyresgästföreningen ställning till om man ska hålla fast vid kravet på tvångsförvaltning. Kommunens beslut om förbud mot att använda trapporna och lägenheterna på andra våningen gäller tills vidare.

Annons

Vid sammanträdet deltog också personal från kommunägda Bostadsbolaget i Mjölby, som är villiga att ta på sig uppdraget som tvångsförvaltare om det blir aktuellt.

– Det skulle bli första gången för oss i så fall och det är väl tur att det inte sker oftare, säger bolagets vd Jan-Ove Hammarberg.

Fakta: Tvångsförvaltning

Tvångsförvaltning innebär att en fastighetsägare som inte sköter sitt hus ordentligt kan fråntas rätten att förvalta det under en tidsbegränsad period.
Hyresnämnden utser i stället en annan, tillfällig, förvaltare, som under tiden tvångsförvaltningen pågår också har rätt att inkassera hyrorna från fastigheten.
Fastighetsägaren är dock fortfarande ansvarig för eventuella lån på fastigheten och är skyldig att betala räntor och amorteringar.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.