Annons

Ingen vårbudget för hyresrätten

Nyheter ​Statens finanser är urstarka och regeringen presenterar en vårbudget med utrymme för både reformer och skattesänkningar. Men den innehåller inga nyheter för fler hyresrätter eller hjälp till att renovera miljonprogrammet.

​Sveriges ekonomi är så stark att den går att jämföra med rekordåren på 1950 och 1960-talet, menade finansminister Anders Borg när han presenterade vårbudgeten tidigare i dag.
Några satsningar på ett nytt miljonprogram, eller hjälp för att renovera de flerfamiljshus som byggdes under rekordåren, går dock inte att skönja i den moderate finansministerns siffror. Varken några skattelättnader för att stimulera nybyggnation av hyresrätter, rotavdrag för att renovera flerfamiljshus eller skattefria underhållsfonder.
– Det är obegripligt. Regeringen säger sig vilja satsa på jobb och tillväxt. Någon hjälp till att bygga bostäder så att människor ska kunna flytta dit jobben finns vill man dock inte ge, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

Regeringen saknar intresse för hyresrätten. Medan villaägare vars hus byggdes under miljonprogrammets dagar har rotavdrag får ägare av flerfamiljshus från samma epok klara sina renoveringar utan skattelättnader, menar Barbro Engman.
– Stefan Attefall har sagt att staten inte äger några hyresfastigheter. Bostadsministern glömmer att staten inte äger några villor heller.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsministern har tidigare utlovat en utredning om hyresrättens villkor. Men än så länge har varken direktiv eller utredare presenterats.
– Regeringen har inte bråttom med den utredningen. Det kommer en dag då bostadsbristen tydligt sätter stopp för tillväxten. Under tiden presenteras nödlösningar som att göra det lättare att hyra ut i andra hand, säger Barbro Engman.

Fakta Miljonprogrammet: 1964 beslutade riksdagen att man med statliga pengar skulle bygga en miljon nya bostäder på tio år. Byggandet standardiserades och husen byggdes ofta i städernas utkanter. Exempel på miljonprogramsområden är Bredäng i södra Stockholm, Råslätt i Jönköping och Brickebacken i Örebro.
Totalt byggdes cirka 1 006 000 bostäder. 

Annons
Läs också Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.