Jakt på svartuthyrare har gett resultat
Hem & Hyras kartläggning visade en ökning av antalet olovliga andrahandsuthyrningar bland de kommunala bostadsbolagen i Skåne. Burlövsbostäder och Helsingborgshem tillhörde dem som redan arbetade systematiskt med att avslöja svartuthyrarna. Och sedan i höstas har jakten på svartkontrakt hårdnat även i Malmö, vilket Hem & Hyra berättade om då.
Drygt tre månader efter att arbetet inletts har ett femtiotal personer lämnat sina lägenheter som ett direkt resultat av MKB:s satsning, där en handfull personer jobbar med den här typen av ärende.
– Vi visar att vi tar hyresgästernas oro på allvar när de hör av sig till oss. Grannarna uppskattar arbetet eftersom det skapar trygghet i områdena, säger Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.
Ofta kommer tipsen från grannar som stör sig på spring i trappen eller att okända rör sig i huset. Ibland är det MKB:s egen personal i området som slår larm. Bostadsbolaget har följt upp tips även tidigare, men inte så systematiskt som nu. Det finns en kommunikationsstrategi och MKB använder folkbokföringen för att kartlägga vem som bor var.
Den som blir påkommen med en olovlig andrahandsuthyrning kan räkna med en påhälsning från MKB. Alla förstahandshyresgäster som avslöjas uppmanas att säga upp sitt kontrakt själv, vilket fungerat. Än så länge har MKB inte behövt driva något fall vidare till hyresnämnden.
– En del är inte medvetna om att de gjort fel utan skäms och säger upp sitt kontrakt när det får information om vad som gäller. De behöver ju inte sin lägenhet, säger Mats Nilsson.
MKB ser den riktade jakten på svartuthyrarna som en rättvisefråga. Den som får en lägenhet ska också vara den som står längst framme i bostadskön.
– Det här handlar om lägenheter som annars inte blivit tillgängliga i bostadskön. Eftersom man måste stå ganska lång tid i kön för att få en lägenhet är det ett viktigt arbete för att skapa sjystare spelregler, säger Mats Nilsson.