HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jobbförtur – en trend som dubblats på tio år

Nyheter Antalet kommuner som ger näringslivsförtur har fördubblats på tio år. Numera riktar sig förturen oftast inte till särskilda yrkesgrupper.
Foto: Getty/Pxhere
Rätt att gå före. Verkstadsarbetare, bagare och polis är alla yrken som gett förtur, visar Hem & Hyras undersökning.

Poliser, verkstadsarbetare, undersköterskor och egna företagare. Vitt skilda yrkesgrupper har fått förtur hos de 81 bostadsbolag som svarat på Hem & Hyras undersökning.

Näringslivsförtur är inget nytt fenomen. Det har funnits långt tillbaka i 1900-talets historia. Men det som till en början ­riktade sig till yrkesgrupper med särskilt åtråvärd kompetens, inte sällan lärare och sjukvårdspersonal, har i dag blivit något som är möjligt att få för de allra flesta. Villkorat av att man bor utanför pendlingsavstånd och erbjudits tillsvidareanställning i kommunen.

Läs ocksåHär ger jobb förtur i bostadskön

I Sundsvall, där man ­beviljar flest förturer, anser ­Anna-Karin Drewsen, enhetschef på ­Region Västernorrland, att det är en ­jätteviktig del vid rekrytering av kompetent sjukvårdspersonal.

– Inte minst när vi ­rekryterar läkare utomlands. Innebär ­jobbet jour eller skiftjobb måste vi ­kunna erbjuda ­boende som ­ligger nära sjuk­huset, säger Anna-­Karin Drewsen.

Ett av undantagen är Falkenbergs bostad som har som krav att tjänsten ska vara svårrekryterad. Den bedömningen görs tillsammans med näringslivsavdelningen. Bland annat med hjälp av arbetsförmedlingens statistik, men det är det kommunala bostadsbolaget som fattar slutligt beslut. Maximalt fem förturer per år beviljas. Ett litet nålsöga som gör att exempelvis sjuk­sköterskor får nobben.

Läs ocksåFörtur till bostad var avgörande för Carina

– Vi har stramat åt näringslivsförturen. Bland annat eftersom vi genomför omfattande renoveringar i vårt bestånd och har en genomsnittlig kö på fyra-fem år till en lägenhet i centralt läge, säger Roger Almén, marknadschef på Falkenbergs bostad.

För att fler än en handfull ska kunna få förtur så samarbetar näringslivsavdelningen med privata hyresvärdar, så inflyttare som fått jobb i Falkenberg kan få lägenhet den vägen.

– Jag tror möjligheten att snabbt få en bostad har större betydelse vid rekrytering än vi anar. Det kan vara helt avgörande i vissa fall, säger Mattias Fornell, näringslivsutvecklare på kommunen.

Läs ocksåRegeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Som framgår av tabellen nedan så har antalet kommuner som ger förturer fördubblats sedan 2010. Det råder bostadsbrist i 74 av de kommuner som i bostadsmarknadsenkäten 2019 svarar att de erbjuder näringslivsförtur. Något som till viss del förvånar Johan Kihlberg, utredare på Boverket, som studerat utvecklingen.

– Med tanke på bostads­bristen skulle man kunna anta att ­förtursregler stramas åt. Å ­andra sidan är det kanske just därför fler kommuner ger förtur. Finns det ingen kö så finns det ju ingen att gå före, säger Johan Kihlberg.

 

Så många kommuner erbjuder förtur
2010 50
2011 50
2012 62
2013 70
2014 64
2015 68
2016 73
2017 87
2018 87
2019 99
Källa: Boverket
Läs också Värdarna mobiliserar i coronakrisen - så påverkas hyresgästerna Nya skattebetalare får ofta förtur i bostadskön – men sjuka Linnéa fick stå tillbaka