Annons

Här ger jobb förtur i bostadskön

Nyheter Anställningskontraktet är påskrivet och flyttlasset ska gå. Bara ett huvudbry återstår: Du har ingenstans att bo. Lugn. Vi har listat kommunerna där jobb ger förtur i bostadskön.
Foto: Per Groth
Bostad på köpet. När Carina Hannus fick jobb som barnmorska i Smedjebacken behövde hon också någonstans att bo. Tack vare förtur i bostadskön föll alla bitar på plats.

Hundra kommuner svarar i Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2019 att de erbjuder så kallad näringslivsförtur. Det innebär att den som bor utsocknes men fått anställning i kommunen kan kliva före i bostadskön.
Av dessa 100 kommuner så har 74 i samma enkät uppgett att de har brist på bostäder. Men att undanröja bostad som hinder när en potentiell ny invånare med försörjningen klar knackar på ­kommunporten, anses alltså motivera att vissa får gå före i den ofta årslånga kön. En av dessa kommuner är Smedjebacken i Dalarna där Carina Hannus fick förtur.

Hem & Hyra har gjort en fördjupad ­undersökning bland de kommuner som erbjuder förtur. Hos de allra flesta av de 81 kommuner som svarat på vår ­undersökning ställs inget krav på att du ska ha fått jobb inom en specifik yrkesgrupp (se sidan 40). Däremot kräver förturen för det allra mesta att du erbjudits en tillsvidaretjänst eller åtminstone en provanställning, samt att du bor längre bort än rimligt pendlingsavstånd. Det anses ofta vara 8–10 mil ­enkel väg eller 1,5–2 timmes resa enkel väg. Att bo i en kranskommun och vilja flytta in till central­orten fungerar alltså i många fall inte. Exempelvis i Örebro, den största kommunen som har näringslivsförtur.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hade vi haft många ­lediga lägenheter så hade vi kunnat ge alla som fått jobb i ­Örebro och vill flytta förtur. Men med en ­ordinarie kötid på mellan fem och
tio år ­måste vi ­prioritera, ­säger ­Kristofer Olsén, bokonsulent på Örebro­bostäder. Hela 118 hushåll fick ­under fjolåret kliva före i det ­kommunala ­bostadsbolagets kö.

Packar upp. Carina Hannus packar upp i lägenheten. Men snart ska hon packa ner. Hon och makan har köpt hus i Smedjebacken.

 

Annons

Men i Sundsvall var det ännu fler. Allmännyttiga Mitthem beviljade 135 förturer under ­fjol­året – flest i hela landet. Till ­skillnad från många andra kommuner så ställs inga krav på lång pendlingsväg, så länge du inte är bosatt i ­grannkommunen ­Timrå.
Den som beviljats förtur får 1 500 ­poäng, vilket motsvarar ungefär fyra års väntetid i bostadskön. Det räcker till en lägenhet i de flesta områden i Sundsvall, enligt Camilla Hjältman, chef för kundcentret på Mitthem.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

– Det händer att folk har synpunkter på näringslivsförturen, precis som på våra 100 lägenheter vigda till ungdomar, men generellt upplever jag att det finns en förståelse, säger Camilla Hjältman.

En fjärdedel i undersökningen ­svarar att den som fått förtur kan välja ­mellan ­flera olika lägenheter, medan 42 ­procent svarar att man bara får ett erbjudande. Resterade svarar att man tillämpar lite olika lösningar. Det beror exempelvis på hur många lägenheter som är lediga.

Hyresgästföreningen har ingen ­specifik ståndpunkt om näringslivsförturer.

Annons
Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

– Vi förespråkar generella och transparenta fördelningsprinciper där alla medborgare behandlas lika och rättvist. Vad gäller förturer så har vi förståelse för att vissa grupper kan behöva prioriteras, exempelvis personer med ­särskilda behov eller i samband med kompetensrekrytering, ­säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgäst­föreningens riksförbund.

Kommunerna som gav förtur 2018

Kommun Situation på bostadsmarknaden
Alvesta Underskott
Aneby Underskott
Arjeplog Underskott
Arvidsjaur Balans
Arvika Underskott
Avesta Underskott
Bengtsfors Underskott
Bollnäs Balans
Degerfors Balans
Eda Överskott
Eksjö Underskott
Falkenberg Balans
Falun Underskott
Filipstad Balans
Finspång Underskott
Gagnef Underskott
Gnosjö Underskott
Grums Underskott
Gällivare Underskott
Hallsberg Underskott
Halmstad Underskott
Hammarö Underskott
Hedemora Underskott
Herrljunga Balans
Hofors Balans
Hudiksvall Underskott
Hultsfred Underskott
Hylte Balans
Härjedalen Balans
Härnösand Balans
Kalmar Underskott
Karlskoga Underskott
Kil Underskott
Kramfors Balans
Krokom Underskott
Laxå Balans
Leksand Underskott
Lessebo Underskott
Lidköping Underskott
Lindesberg Underskott
Ljungby Underskott
Ljusdal Balans
Ljusnarsberg Balans
Ludvika Underskott
Mark Underskott
Mellerud Underskott
Mjölby Underskott
Mora Underskott
Motala Underskott
Mullsjö Underskott
Munkedal Underskott
Mönsterås Underskott
Nybro Underskott
Nyköping Underskott
Ockelbo Underskott
Orsa Balans
Oskarshamn Underskott
Ovanåker Underskott
Oxelösund Underskott
Ragunda Balans
Sala Underskott
Sandviken Underskott
Simrishamn Balans
Skara Underskott
Smedjebacken Underskott
Sollefteå Balans
Sorsele Underskott
Sotenäs Underskott
Strömsund Balans
Sundsvall Underskott
Säter Underskott
Sävsjö Balans
Söderhamn Balans
Sölvesborg Underskott
Timrå Underskott
Tingsryd Underskott
Torsby Underskott
Trollhättan Underskott
Uppvidinge Underskott
Vaggeryd Balans
Vara Underskott
Varberg Underskott
Vetlanda Underskott
Vilhelmina Underskott
Vimmerby Underskott
Vårgårda Underskott
Vänersborg Underskott
Värnamo Underskott
Västervik Underskott
Växjö Underskott
Ystad Balans
Åmål Underskott
Ånge Överskott
Årjäng Underskott
Älvkarleby Underskott
Ödeshög Underskott
Örebro Underskott
Örnsköldsvik Underskott
Övertorneå Balans

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät.

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.