Annons

Johan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden

Malmö Under flera år frös Johan Allgoth i sin lägenhet. Till slut tröttnade han på kylan. Idag följer han exakt hur hyresvärden sköter sitt jobb via ett tekniskt hemmabygge. Förra vintern gav det dessutom pengar tillbaka på hyran.
Foto: Anders Paulsson

Var tjugonde sekund, dygnet runt, skickas en trådlös signal genom lägenheten. Allt fångas upp av en liten dator som sitter fastskruvad på en planka i ett hörn.

– Jag får tydliga data på om de sätter på värmen eller inte, säger hyresgästen Johan Allgoth.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Allt började för sex år sedan när han flyttade in i trerummaren tillsammans med sin flickvän. Det röda tegelhuset ligger på en sidogata till Möllevångstorget i centrala Malmö. Här i kvarteren äger Heimstaden många av fastigheterna.

– Redan den första vintern hade vi det kallt. Det var två veckor med 14 till 16 grader.

Startade egna mätningar av värmen

Johan Allgoth reagerade på att värmen kopplades på lite väl sent under höstarna. Det blev kyligt och värdens luftningar av element, termostatbyten eller utlovade höjningar hjälpte inte. Han tyckte inte att Heimstaden tog problemet på allvar och byggde till slut ett eget övervakningssystem.

– För tre år sedan installerade jag fasta mätpunkter. De sitter på elementet, mitt i rummet och utanför, berättar han.

Hyresgästen Johan mäter temperaturen i lägenheten
Johans hemmabygge håller koll på värmen.

På elementets värmeledning i vardagsrummet sitter en liten termometer täckt i metallfolie. Sladdar löper vidare till bordet bredvid och nästa mätpunkt. Utomhus mot gatan finns en tredje.

Johan Allgoth sätter sig i soffan, fäller upp sin laptop och öppnar ett program.

Läs ocksåNu sänker hyresvärdarna temperaturen inomhus – så kan du drabbasÖkade kostnader för el och värme gör att flera av landets hyresvärdar nu planerar att sänka temperaturen inomhus.

– Vi kan titta på treveckorskurvan, säger han.

Annons

Hans mätstatistik sträcker sig idag tre år bakåt i tiden genom flera parallella kurvor. Faller den som visar utomhustemperaturen ska kurvan som följer elementet gå upp. Om hyresvärden gör sitt jobb vill säga.

– I år verkar de sköta sig, säger Johan Allgoth med blicken fäst på skärmen.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Teknikintresset kom redan som barn

I rummet bredvid ligger verktyg och lådor med kablar och olika tekniska prylar. Det ser ut som en liten uppfinnarverkstad.

– Jag tycker det här är kul. Jag har byggt saker som styr lampor, mäter hur mycket el olika saker drar eller ser efter att internetleverantören sköter sig. Hur upp- och nedladdningen går, säger han.

Johan Allgoth arbetar idag som läkare men intresset för teknik kom tidigt i livet.

– Jag skruvade sönder allt jag kom över från tre års ålder och det har fortsatt på den vägen.

Johan byggde ett system för att mäta värmen
”Det kräver ett stort mått av teknikintresse”, säger Johan Allgoth om sina hemmabyggen.

Klagomål på utkylda hyreslägenheter är en följetong som återkommer varje vinter. I år är frågan extra aktuell när elpriser och värmekostnader skenar. Fastighetsägare över hela landet har signalerat om rekordhöga krav på hyreshöjningar. Hem & Hyras kontroll med ett femtiotal bolag visar dessutom att flera öppnar upp för att sänka temperaturerna hemma hos hyresgästerna. Skånska Vellingebostäder har redan sänkt inomhustemperaturen till 20 grader.

Men har Johan Allgoths sekundövervakning av hyresvärdens arbete fått någon effekt? Svaret är ett tydligt ja. Förra vintern ledde bevisningen, loggarna med temperaturkurvor, och hjälp från Hyresgästföreningen till att Heimstaden betalade tillbaka pengar på hyran. 800 kronor för den vintermånad som temperaturen hade varit för låg, ungefär nio procent av hyran.

Annons

”Vi har planerat med buffert och energisnåla prylar”

Hans mätstationen kostade under hundralappen att bygga, men då hade han redan en dator igång som den kunde kopplas samman med. Att bygga egna lösningar kräver såklart ett tekniskt intresse och kunnande men det går att göra enklare. Johan Allgoths tips är färdiga lösningar som kan leverera loggar till mobilen:

– Köp en färdig loggande termometer så kan du få jättebra data. Den sköter sig helt själv. Om man nu har problem med värmen.

Johan mäter lägenhetens temperatur
Grannarna i kvarteret har startat en lokal Hyresgästförening och värmen har varit en viktig fråga berättar Johan Allgoth. ”Det kändes jättebra. Speciellt att få träffa grannarna och prata. Man är starkare i en grupp än ensam”.

För egen del så följer han loggarna från sitt system inför en kommande vinter i energikris och med annonserade chockhöjningar av värmekostnader och hyror. Om temperaturen sjunker för mycket i lägenheten tänker han kräva att temperaturen höjs och om inte det funkar, hyresreduktion.

– Ansvaret för att planera för dåliga år ligger ju på hyresvärden. När det kommer till kostnader för att leverera det vi har avtalat om är det min värds problem, inte vårt. Vi har planerat med buffert och energisnåla prylar och kommer släcka mer. Dylikt ska värdar också göra, säger han.

– Om vi behöver sänka värmen för att säkra energi på samhällsnivå och till mer viktiga verksamheter så är det såklart helt ok, men då förväntar jag mig hyresnedsättning.

LÄS OCKSÅ:
Sänkt temperatur inomhus ska rädda värdarnas ekonomi – så kan du drabbas

Fakta: Hyresgästernas sopor skapar värme i Malmö
Sysav eldar sopor som ger fjärrvärme i Mlamö
Sysavs anläggning i Norra hamnen i Malmö.

I Malmö används bland annat sopor från lokala hushåll och verksamheter för att skapa fjärrvärme. På Sysavs anläggning i Norra hamnen eldas soporna i en maxtemperatur på tusen grader. De varma rökgaserna används i en process som ger varmt fjärrvärmevatten som via Eon används för att värma de flesta bostäderna i kommunen. Eon har under hösten aviserat en höjning av priset på fjärrvärmen i Malmö med 20 procent.

Fakta: Folkhälsomyndighetens rekommendation – så varmt ska det vara i din lägenhet

Så här skriver Folkhälsomyndigheten:

”Om du mäter lufttemperaturen med en vanlig termometer och den visar mindre än 20 grader Celsius kan det vara så att riktvärdet i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus, inte uppnås”.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd nämner följande “operativa” inomhustemperatur, ett medelvärde som tar hänsyn till både luft- och yttemperatur, som rekommendation för en bostad:

16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.

18 grader:  Lägsta tillåtna lufttemperatur.

20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.

20-23 grader: Rekommenderad temperatur.

22-24 grader: Rekommenderade temperatur för känsliga grupper.

Om du är missnöjd med temperaturen i din lägenhet?

Vänd dig i första hand till fastighetsägaren. Om du inte får önskad respons kan du gå vidare till miljöförvaltningen i din kommun eller, som medlem, vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.

Läs också Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.