Annons

Jörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhet

Borgholm Hans nuvarande lägenhet är drabbad av mögel och hyresvärden vill renovera snarast. Trots det bor funktionsnedsatta Jörgen Ax kvar. Varken hyresvärden eller kommunen kan hjälpa honom att hitta en ersättningslägenhet och själv lyckas han inte hitta ett boende som möter hans behov.
Funktionsnedsatta Jörgen Ax är fast i en möglig lägenhet.
Foto: Tindra Englund
Jörgen Ax är uppgiven och vet inte hur han ska kunna hitta en lägenhet på egen hand. Enligt kommunen riskerar han att hamna på gatan.

Jörgen Ax sitter uppgiven vid sitt köksbord. Bara en dryg meter därifrån gömmer sig stora svarta mögelfläckar under mattan och även under sängen i hans sovrum finns fläckar. Lägenheten är sliten och i stort behov av en renovering, något som såväl Borgholms miljökontor som hyresvärden håller med om.

  – Han kan inte bo kvar där så som det är nu och värden har sagt att han ska åtgärda det. Däremot har jag inte skrivit något beslut ännu eftersom det är svårt att veta vad jag ska sätta för tidsaspekt då det är hyresgästen själv som måste hitta en evakueringsbostad under tiden, säger Anja Bylin, ansvarig för ärendet på miljö- och byggnadsnämnden i Borgholms kommun.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I stort behov av en specialanpassad lägenhet

Det som gör ärendet extra komplicerat är att Jörgen Ax har en grav funktionsnedsättning som gör att han behöver bo i en specialanpassad lägenhet. En lägenhet utan trösklar, med plats för en höjbar säng och med tillgängliga handtag på flera platser. Dessutom behöver han ha möjlighet att parkera och ladda sin permobil i anslutning till lägenheten.

– Det finns ju inga andra lägenheter att få tag i här, och särskilt inte handikappanpassade, säger Jörgen Ax.

Hyresvärden Klintabostäder AB säger sig vara villiga att renovera lägenheten så snart han flyttar ut. Däremot har de ingen möjlighet att ordna en ersättningslägenhet under tiden.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Det vi behöver är en framförhållning på två månader och sedan en månad för att renovera lägenheten. Vi tar även kostnaden för att flytta ut hans möbler och magasinera dem. Däremot har vi inte lyckats hitta någon ersättningslägenhet utan han får hitta boendet själv, säger Kjell Gehammar som är vicevärd för Klintabostäder AB.

Jörgen Ax har försökt tvätta bort mögelfläckarna med äppelcidervinäger vilket har blekt dem något. På telefonen visar han hur de såg ut innan tvätten.

Uppgiven och handlingsförlamad

Men det är stor brist på hyreslägenheter i Köpingsvik, särskilt om man är i behov av en så pass specialanpassad lägenhet. Jörgen Ax har därför ingen aning om hur han ska lösa situationen.

– Jag har blivit som handlingsförlamad av det här och allt känns jobbigt. Varken motoriken eller kordinationsförmågan fungerar som den ska och jag kan knappt skala potatis själv längre, säger han.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Samtidigt har även andra delar av hans hälsa försämrats och han berättar hur han sedan mögelproblemet upptäcktes har tvingats ta allt fler nässprayer för att kunna andas.

– Förr var jag aldrig täppt. Men nu får jag spraya näsan nästan fem gånger om dagen, så var det inte innan. Som det är nu så skulle jag verkligen vilja flytta härifrån så snart som möjligt. Men jag tycker inte att det är min uppgift att ordna en lägenhet som jag kan bo i, säger Jörgen Ax.

Hyresvärdens ansvar enligt lagen

Enligt Glenn Karlsson, som är jurist på Hyresgästföreningen, är det vanligt att hyresvärden hjälper hyresgästen att hitta en evakueringslägenhet i samband med renovering. Särskilt om renoveringsbehovet uppstått på grund av att hyresvärden varit försumlig och orsakat behovet av evakuering.

– Det finns ingen skyldighet för hyresvärden att erbjuda en evakueringslägenhet under tiden. Däremot gör det ofta det eftersom de vill behålla en god relation med hyresgästen och minska risken för hyresnedsättning eller skadestånd för den tid som skadorna pågår.

Hyresvärden kan även ha en skyldighet att hjälpa till att täcka eventuella merkostnader som hyresgästen drabbas av i samband med renoveringen.

– Om bristerna beror på att hyresvärden varit försumlig och det leder till ökade kostnader för hyresgästen, då är de skyldiga att ersätta dessa ökade kostnader. Det kan till exempel handla om magasineringskostnader, flyttkostnader med mera, säger Glenn Karlsson.

Pressbild: Glenn Karlsson

Hyresvärden anser att slitaget beror på funktionsnedsättningen

Enligt hyresvärden har Jörgen Axs funktionshinder gjort att han slitit extra hårt på lägenhetens ytskikt vilket innebär att den är i stort behov av renovering.

Annons

– Han har bott i sin lägenhet i 25 år och han är handikappad vilket betyder att han rullar runt i lägenheten. Då skaver man upp både trösklar, hörn och dörrkarmar och den behöver renoveras. Men det är inget vi har några synpunkter på.

Däremot menar hyresvärden att själva mögelskadorna beror på att Jörgen Ax misskött sin lägenhet och inte städat ordentligt.

– Enligt mitt sätt att se det så beror mögelskadorna i köket helt och hållet på bristande underhåll i köket och att han inte torkat upp när han spillt saker på plastmattan, vilket sedan förorsakar mögel. Det kommer inget mögel underifrån plasten, säger Kjell Gehammar, vice värd för Klintabostäder AB.

Men enligt Jörgen Ax är underhållet av lägenheterna under all kritik sedan företaget köpte upp hyreshusen i december 2018.

– Jag har trivts med att bo här och jag har trivts med mina grannar.  Men sedan Klintabostäder tog över har de inte ägnat sig åt något underhåll. Vilket har gjort att både den yttre och den inre skötseln av husen havererat, säger Jörgen Ax.

Funktionsnedsatta Jörgen Ax i sin permobil utanför lägenheten.
Jörgen Ax menar att underhållet av hyreshusen är under all kritik sedan de köptes upp av Klintabostäder.

Fryser även om sommaren

Förutom mögelproblemen lider Jörgen Ax även av att lägenheten är dåligt uppvärmd. Enligt miljökontoret i Borgholm låg temperaturen vid deras mättillfälle flera grader under de 22 grader som Folkhälsomyndigheten anser krävs för den grupp de kallar ”känsliga personer”.

– Jag har egentligen rätt till att ha 22 grader varmt här inne, eftersom jag räknas som en extra känslig person. Men jag fryser eftersom temperaturen är väldigt ojämn och elementen till och från stänger av helt, säger Jörgen Ax.

Hyresvärden uppger att problemen med värmen beror på luft i systemet och att de har tagit hjälp av flera olika rörfirmor som försökt ordna detta. De håller även på att ersätta jordvärmeanläggningen med en bergvärmeanläggning.

– Medan vi försöker få ordning på det här har vi sagt att vi sätter in så många element som han vill ha, den extra elkostnaden den står vi för, säger Kjell Gehammar.

Ingen renovering på 25 år

Jörgen Ax flyttade in i sin nuvarande lägenhet 1997 och de spikhål som satt i väggarna när han flyttade in är fortfarande kvar.

–  Under de tio första åren blev jag lovad en totalrenovering. Men vi bytte hyresbolag mellan fem och sex gånger under de åren och det blev aldrig av.

Fram till 2012 jobbade han som driftledare på Kalleguta, men en dag när han skulle hoppa upp i lastmaskinen vek sig benen och därefter blev hans liv sig aldrig mer likt.

– Jag hade drabbades av hyperreflexi och det blev början på en lång tids allvarlig sjukdom. Sedan dess har jag varit gravt funktionshindrad och jag kan inte stå upp själv utan behöver hjälp med allt, säger Jörgen Ax.

Flera av balkongerna kring husen är i dåligt skick och skulle behöva rustas upp.

Kommunens beslut skulle sätta Jörgen på gatan

Enligt Sven Jansson som är chef för miljöenheten i Borgholm är Jörgen Ax fall ovanligt och därmed har de varit lite villrådiga i hur de ska hantera ärendet.

Annons

– Det är en väldigt svår situation och vi har velat lite kring hur vi ska göra, eftersom vi inte vet vilka konsekvenser ett beslut från oss skulle kunna få. Vi vet att de i värsta fall kan bli väldigt allvarliga, säger Sven Jansson.

Det Miljö- och byggnadsnämnden är oroliga för är att om de fattar ett beslut om att skadorna i lägenheten måste åtgärdas inom en viss tid, så kommer hyresvärden tvingas evakuera Jörgen Ax, oavsett om han har någonstans att ta vägen eller ej.

– Därför hoppas vi fortfarande att det ska lösa sig genom att Jörgen hittar en annan lägenhet. Men vi kan inte avvakta hur länge som helst utan vi måste komma till ett beslut någon gång. Även om det är beklagligt, säger Sven Jansson.

De vill att Jörgen ska lösa det på egen hand

Vilket ansvar har då ni på kommunen?

– Vi har tagit det ansvar vi kan just nu genom att vi inte skrivit något beslut, eftersom vi vill undvika att hyresgästen ska hamna på gatan. I stället har vi avvaktat och hoppats på att det ska kunna lösas ändå.  Men miljöenheten har egentligen inga möjligheter att hjälpa Jörgen att hitta en annan lägenhet. Däremot har vi varit i kontakt med socialförvaltningen för att höra om de skulle kunna hjälpa till, men de har så mycket annat att göra att de inte har kunnat hjälpa oss.

Hur länge kan ni avvakta med ett sådant beslut?

– Inte så länge till, vi måste ju till slut att göra det vi kan, tyvärr blir då hyresvärden tvungen att evakuera honom.

Skulle ett sådant beslut även kunna tvinga socialtjänsten att hjälpa Jörgen?

– Det är ju en tanke att man på så vis tvingar fram en lösning på det hela. Men först och främst vill vi att han ska kunna lösa det på egen hand.

Inte heller socialtjänsten kan hjälpa Jörgen

Enligt Per-Martin Boklund som är enhetschef på kommunens arbetsmarknadsavdelning och ansvarig för ekonomiskt bistånd kan socialtjänsten inte uttala sig om ett enskilt fall. Men rent generellt säger han att personer i en liknande situation är hänvisade till den ordinarie bostadskön.

– Tidsbrist är däremot aldrig en orsak till att vi inte hjälper folk, utan när det behövs får vi ta oss tid. Problemet i ett sådant här fall är ju snarare att det råder stor bostadsbrist i kommunen och att kommunen bara har några få egna bostäder att erbjuda. I övrigt får vi vända oss till privata värdar.

Han påpekar även att kommunen rent generellt inte har någon skyldighet att ordna bostad åt folk. Däremot har socialtjänsten ett visst ansvar för att ordna bostäder i särskilda situationer där speciella omständigheter gör att personer har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden.

–  Många tror att socialtjänsten löser allt, men så är det inte, utan man har ett stort egensvar att lösa sin situation. Det här enskilda fallet kan jag som sagt var inte uttala mig om, men vi har inget intresse av ett en person hamnar på gatan innan vi hjälper till. Däremot måste det nästan ha gått så långt innan vi kan göra något, säger, Per-Martin Boklund.

Fakta: Så säger lagen
  • Hyreslagen har ingen särreglering för mögel utan en mögelskada behandlas som vilken brist som helst.
  • Hyresvärden har ingen skyldighet att ordna med en evakueringslägenhet under tiden som de renoverar lägenheten för att återställa den i fullt brukbart skick.
  • Däremot är det vanligt att de ändå erbjuder sig att hjälpa till med detta då de vill behålla en god relation med hyresgästen och minska risken för hyresnedsättning eller skadestånd.
  • I Sverige har vi inga punitiva skadestånd, dvs de har ingen straffande effekt utan i stället har vi det som kallas för reparativa skadestånd. Summan bygger därmed på vilka faktiska kostnader som du drabbats av om skadan beror på att hyresvärden agerat försumligt, så länge kostnaderna är skäliga och nödvändiga.
  • För att du ska kunna få rätt till skadestånd är det viktigt att du så tidigt som möjligt dokumenterar eventuella brister i lägenheten och felanmäler dessa. Helst ska det och eventuella överenskommelser med värden göras skriftligt och på ett sätt som du själv också kan dokumentera och spara. Detta gör att du kan visa vad du själv har gjort och vad hyresvärden har gjort, om det skulle bli en tvist.
  • (Källa: Glenn Karlsson, jurist på Hyresgästföreningen)
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.