Annons

SKL: Viten förvärrar för kommunerna

Nyheter Kommunerna får betala vite för varje person som får vänta ­oskäligt länge på en LSS-bostad. Det kan motverka sitt syfte, enligt Åsa Furén-Thulin, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner, SKL.
Foto: Montage. Thomas Carlgren/Tomas Ohlsson
Åsa Furén-Thulin, sektionschef på Sveriges kommuner och regioner, SKL, säger att det är viktigt att gruppbostäder är småskaliga och ger en hemlik miljö.

Hem & Hyra har i flera artiklar skrivit om den utrbredda bristen på särskilda bostäder för personer med funktionshinder och vilka konsekvenser den får. Åsa Furén-Thulin tror inte det skulle bli bättre om kommunerna riskerade att få betala högre straffavgifter.

– Självklart ska människor ha tillgång till boende, men om man har svårt av ekonomiska skäl att bygga, så blir det inte lättare om man måste betala viten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Behövs det inte en piska när 162 kommuner har underskott på LSS-bostäder?

– Nej, jag tror mycket mer på att öka kunskapen. Ivo gör ett jättebra jobb med kunskapsutveckling och det är det som ger resultat, säger Åsa Furén-Thulin.

– På SKL har vi ­också sett att kommuner behöver stöd i ­planeringen på det här området, så vi tänker inleda ett arbete med det ­nästa år. Det är en utvecklingsfråga helt enkelt.

Annons
Läs ocksåFör få LSS-bostäder i mer än hälften av Sveriges kommuner

LSS-lagen har funnits i 25 år, borde inte det här redan fungera?

– Jag kan inte svara för 290 ­olika kommuner, men till viss del har ­planeringsförutsättningarna ändrats. Bland annat har medellivslängden i de här grupperna ökat och fler överlever olyckor. Det är förstås väldigt positivt, men kommunernas planering kanske inte alltid har hängt med. I kombination med tuff ekonomi kan det förklara att man har hamnat efter.

Hur ska ni lösa det?

Läs ocksåMinistern öppnar för byggstöd till LSS-bostäder

– Socialtjänsten behöver vara med mer i samhällsplaneringen.  Det ­arbetar vi på, men det skulle också behövas lagstiftning om att de andra förvaltningarna måste möta upp så att vi kan ta vårt ansvar för till exempel LSS-bostäder.

Annons

Många kommuner samlokaliserar flera gruppbostäder. Hur ser SKL på detta?

–  Om boenden placeras nära varandra kan det bero på att man vill ­nyttja personal bättre, men det är viktigt att ändå följa LSS-lagens intentioner och att det ska vara småskaligt och en hemlik miljö. Det trycker vi hela ­tiden på.

Läs också Håkan, 62, skräms av tanken på att institutionerna är på väg tillbaka Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Jörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.