Annons

Ministern öppnar för byggstöd till LSS-bostäder

Nyheter Bristen på bostäder för personer med funktionshinder är utbredd och väntetiderna växer. Socialminister Lena Hallengren (S) öppnar nu för att det kan be­hövas ett statligt investeringsstöd för att få kommunerna att bygga fler LSS-bostäder. Men hon lovar inget.
Foto: Montage. Tomas Ohlsson/Kristian Pohl, Regeringskansliet.
Socialminister Lena Hallengren (S) säger att hon inte har någon förståelse för att Trollhättan planerar att flytta fyra gruppbostäder från vanliga bostadsområden till ett gammalt demensboende.

Hem & Hyra har i flera artiklar skrivit om bristen på gruppbostäder och servicebostäder och att många unga vuxna får vänta länge på en bostad. Socialminister Lena Hallengren är tydlig med att alla ska ha rätt att flytta hemifrån och ­börja ett självständigt liv.

– Det är därför vi har lagstiftningen – för att även den som inte kan ­efterfråga en vanlig bostad ska kunna få den möjligheten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men 60 procent av kommunerna har underskott och köerna växer?

– Ja, och frågan är varför kommunerna inte bygger tillräckligt. Det behövs inte bara ett visst antal bostäder, de ska också passa olika personers behov och det är förstås inte enkelt, men den som har rätt till en gruppbostad ska ha en.

Behövs det högre straffavgifter för de kommuner som inte bygger tillräckligt?

Annons
Läs ocksåFör få LSS-bostäder i mer än hälften av Sveriges kommuner

– Jag tror inte högre viten är ­lösningen för det finns kommuner som av ekonomiska skäl inte lyckas bygga det som behövs. Och den som inte får bostad blir inte gladare för att kommunen får betala vite till staten.

Vad gör regeringen då?

– Vi får titta på om vi kan underlätta på något sätt. Investeringsstöd är en variant som används för äldreboenden, och det kan man fundera över. Jag vill inte få det att låta som att det är något vi överväger just nu, men det är klart det är en möjlighet.

Läs ocksåSKL: Viten förvärrar för kommunerna

Allt fler kommuner väljer att ­placera flera gruppbostäder intill varandra. I Trollhättan ska fyra gruppbostäder flyttas ihop till ett gammalt demensboende.

Annons

– Det var inte så det var tänkt! ­Exemplet från Trollhättan har jag noll förståelse för. Det låter ­sorgligt och jag kan förstå de känslor det väcker, säger Lena Hallengren.

– Syftet med lagen är tydligt: Man ska kunna leva i samhället som alla andra. Det är därför det inte ska bo fler än sex i en gruppbostad, för att det inte ska bli institutionsliknande.

Läs också Håkan, 62, skräms av tanken på att institutionerna är på väg tillbaka Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Jörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.