Kanslihuset ifrågasätter årets hyresavtal i Malmö och Lund
Kanslihuset, som företräder en rad privata värdar, har strandat hyresförhandlingen för en fastighet på Amiralsgatan i Malmö som ägs av Tensor Malmö AB. Kanslihuset vill både pröva hyresnivån och det kvalitetsbegrepp som ingick årets hyresavtal.
– Istället för att frånträda förhandlingarna för alla 300 fastigheter så tar vi en pilotfastighet. Sedan får vi se om utslaget går att tillämpa på andra fastigheter i framtiden, säger Orvar Espert, vd på Kanslihuset.
Årets hyresuppgörelse i Malmö innebär att hyrorna höjs med 1,55 procent. Utifrån hyresgästernas betyg i en kundundersökning kan dessutom tillägg eller avdrag göras med 0,45 procent från grundhöjningen för varje enskild fastighet.
Den aktuella fastigheten har inte fått något kvalitetstillägg, vare sig i år eller förra året då tillägget prövades för första gången. Exakt vilken hyra Kanslihuset kommer att kräva för de 55 lägenheterna i fastigheten är inte klart ännu.
– Vi kommer i alla fall att yrka på fullt kvalitetstillägg så att hyreshöjningen blir 2,4 procent. Sedan är det möjligt att vi även kommer att kräva en nivåjustering, säger Orvar Espert.
Han är mycket kritisk till själva kvalitetstillägget. Tillägget tillfaller endast de fastighetsägare som låtit utföra en kundundersökning och fått gott betyg. Espert menar att det inte finns stöd i hyreslagstiftningen för att kundernas tyckande skall kunna påverka hyresnivån.
– Vi tycker det är en för dålig grund att stå på. Vi vet att svaren från de boende varierar från fastighet till fastighet och område till område fastän förvaltningen är den samma.
Och, påpekar han, vilken hyresgäst kommer framöver att svara positivt på enkäten om man vet att det kommer att påverka hyran? Att koppla svaren till hyran har urholkat värdet av enkäten.
Istället vill Kanslihuset att kvalitetsbegreppet ska bestå av mätbara faktorer som förvaltningens tillgänglighet, tid inom vilket felanmälan avhjälps och joursystem.
– Vi motsätter oss inte ett kvalitetsbegrepp men en sådan modell måste vara förankrad bland marknadens parter, annars är det inte seriöst.
Kanslihuset ifrågasätter dessutom de överenskomna nivåerna på 1,35 procent i Lund och 1,55 procent i Malmö. Dessa är oskäligt låga, menar Orvar Espert och jämför med grannkommuner som exempelvis Eslöv, Trelleborg och Vellinge där hyrorna höjts med mellan 2,7-2,8 procent.
Men varför klagar ni när både MKB och Fastighetsägarna accepterat budet på 1,55 i Malmö?
– De har varit dåliga förhandlingsmotparter helt enkelt. Det finns en majoritet av fastighetsägare i Malmö som inte har sett detta med blida ögon.
Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, tycker att kritiken från Kanslihuset är missriktad.
– Kundundersökningarna är inte tyckande. Det finns en hel del mätbara faktorer i enkäten. Och jag tror att hyresgäster i fastigheter där det fungerar väl också svarar ärligt, man är beredd att betala för bra service.
Hon menar att det finns en bred överenskommelse om att förvaltningens kvalitet ska vägas in vid bedömning av bruksvärdet.
– Vår inställning är att kvaliteten ska vägas in i hyressättningen på samma sätt som läget som fastighetsägarna så gärna pratar om. Och det finns en bred samsyn här, både med MKB och Fastighetsägarna Syd. Kanslihuset har inte varit intresserade.
Att hyrespåslaget blev betydligt lägre i Malmö än i kranskommunerna är inte så konstigt, menar hon.
– Man kan inte bara titta på procenten. Det är olika förhandlingar med olika förutsättningar. Kvadratmeterhyran är mycket dyrare i Malmö till exempel.