Annons

Kaplan: Miljöstöd utjämnar orättvisan

Nyheter Mehmet Kaplan försvarar stödet till energieffektivisering och menar att det är ett sätt att utjämna orättvisorna. Och han vill att det byggs fler billiga hyresrätter.

En dryg månad har gått sedan den rödgröna regeringen tillträdde. Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) har hittills varit sparsam med framträdanden. På Fastighetsvärldens bostadsdag tog han sig dock tid att berätta om sina visioner. Sedan tidigare är det känt att regeringen ska satsa 1,7 miljarder kronor under mandatperioden till stöd till de fastighetsägare som vill energieffektivisera miljonprogrammet. Under nästa år kommer 200 miljoner kronor att avsättas och under följande år av mandatperioden 500 miljoner kronor årligen. Han lovade att stödet inte bara ska gå till dem som tidigare misskött sina hus. 

Pengarna lär dock inte räcka långt när med tanke på det miljardstora renoveringsbehov som finns över hela landet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– De pengar som avsätts är en sätt att visa inriktningen till dem som vill gå före, säger Mehmet Kaplan.

Annons

Han hoppades att också att renoveringarna inte ska stanna av i väntan på att Boverket och Energimyndigheten ska titta på hur stödet ska utformas. Han menade att rotavdraget har gjort att villaägare fått hjälp för att kunna energieffektivisera, nu är det hyresrätternas tur.
I gårdagens skuggbudget oroade sig allianspartierna för att arbetet med att förenkla reglerna för byggandet ska stanna av. Mehmet Kaplan försökte att lugna kritikerna.

– Plan- och bygglagen ska vara ett stöd – inte ett hinder. Jag kommer att följa hur de regler som ändrats kommer att tillämpas.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

Den nye bostadsministern pratade också om att det särskilt behövs fler billiga hyresrätter för exempelvis unga, studenter och nyanlända. Några idéer för hur dessa ska komma till presenterades inte. Men av de utredningar som pågår på bostadsområdet är Mehmet Kaplan särskilt förväntansfull på rapporten om bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande, som ska redovisas i oktober nästa år.

Annons

Han gav heller inget rakt svar på hur Företagsbeskattningskommitténs förslag ska hanteras. Såväl bostadsbolag som Hyresgästföreningen oroas över att det kommer att leda till kraftigt ökande kostnader som gör att bostadsbyggandet stannar av. Mehmet Kaplan lovade dock att ”vi inte ska skjuta oss själva i foten”.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.