Annons

Karin vill bara dra: ”Grannens haschrök förstör min hälsa”

Gävleborg Störningar i hemmet är vanliga men ofta svåra att bevisa. Karin i Västerås får huvudvärk och svårt att andas när hennes granne röker hasch. Hög musik, fester och rökning hör till det som hyresgäster stör sig mest på, visar Hem & Hyras undersökning.
I flera år har hyresgästen Karin störts av att rök tränger in i hennes lägenhet när hennes granne röker hasch. Illustration: Helena Lindholm.

LÄS MER: Juristens råd – så gör du om du blir störd av grannen

– Jag har varit på väg att köpa en husvagn och bara dra. Men jag har ju min mamma här i samma trappuppgång, och hon vill inte flytta, säger Karin, som egentligen heter något annat.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Få saker skapar lika mycket irritation i vardagen som att inte få ha lugn och ro i sitt eget hem. Enligt Hem & Hyras undersökning är hög musik, fester, lekande och högljudda barn samt skällande hundar det vi irriterar oss mest på i hyreslägenheter. Under förra året anmälde hyresgäster hos de kommunala bostadsbolagen i Uppsala och Västmanlands län drygt 2600 gånger att de utsatts för störningar. I Gävleborgs län hade de kommunala bostadsbolagen 976 konstaterade störningsärenden samma år.

Har man tur räcker det med att knacka på hos grannen och be honom eller henne att dämpa sig. Men ibland går uppfattningarna om vad som är en störning isär. Då är det enligt lag hyresvärdens ansvar att försöka ta reda på det. I de fall en störning kan bekräftas ringer värden eller skickar ut ett varningsbrev där hyresgästen uppmanas att sluta med störningarna. Som en sista åtgärd riskerar den störande grannen att bli av med kontraktet.

Hos hyresjätten Uppsalahem är det dock något som är ovanligt.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

– Vi brukar ha ett par stycken sådana fall per år. Men det behöver inte betyda att personen blir bostadslös, utan i vissa fall väljer hyresgästen att flytta självmant eller så blir det förlikning, säger Ida Maria Freijs, jurist på Uppsalahem.

I fjol hade bolaget drygt 1 000 anmälda störningar till störningsjouren. Av dem var runt 340 bekräftade störningar.

De allra flesta konstaterade störningar löser sig enligt Ida Maria Freijs vid ett första samtal.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

– Ofta handlar det om en störning som sker vid ett enda tillfälle, som en fest till exempel.

Hyresgästen Karin har störts av sin granne på olika sätt i flera år. Hon bor i en lägenhet i Västerås där hon egentligen trivs bra. Men vardagen förändrades för ett par år sedan, när en redan missbrukande granne började röka hasch.

Annons

Mannen började uppträda aggressivt och oberäkneligt mot Karin, som har sin uteplats bredvid hans.

– Det började med att han fick ett vredesutbrott på baksidan av huset. Han tyckte att jag skulle släppa mina hundar lösa, att de skulle vara fria. Han hytte med näven åt mig och skrek ”Jävla kärring”.

Efter den händelsen betedde sig grannen oberäkneligt varje gång han träffade på Karin.

– En gång kastade han en skinnhandske efter mig och en annan gång fick han för sig att jag tagit hans nycklar. Då tog han en stor sten och kastade in genom sin altandörr. Förra sommaren vågade jag inte vara på uteplatsen, säger hon.

Efter att Karin polisanmält grannen har hans beteende lugnat ner sig. Men haschdoften påverkar Karins vardag i högsta grad.

– Det luktar hasch i hela lägenheten. Jag har fått tejpa igen ventilationen men jag får ändå ont i huvudet, andnings­svårigheter och det svider i näsan.

Karin har upprepade gånger kontaktat hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Mimer, men hon upplever inte att något händer.

När det gäller ljud, ljus eller lukt kan det ofta vara svårt att visa var störningen kommer ifrån, det vittnar flera hyresvärdar om.

– Vi brukar prata med den hyresgäst som upplevs som störande, men ofta står ord mot ord. Ibland erbjuder vi med-
lyssning, då sitter vi på plats i den drabbade hyresgästens lägenhet och dokumenterar vad som händer, säger Helen Sundin, bo­social chef på Mimer.

Annons

Det svårbevisade läget är ett dilemma, enligt henne. Som till exempel i fallet med Karin.

– Ibland pågår de upplevda störningarna i flera år och det känns inte som vi kommer någon vart. Ofta upplever hyresgästen att den inte får hjälp av oss, säger hon.

Håkan Forsman på Hyresgästföreningen instämmer i att det kan det vara knepigt rent juridiskt att bevisa vem som har orsakat störningen.

– Det vi på Hyresgästföreningen kan göra är att kontakta fastighetsägaren och stöta på lite, och uppmana hyresgästen att fortsätta göra anmälningar.

RÄTTELSE I en tidigare version av artikeln fanns en grafik med där en felaktig uppgift från Faxeholmen, Söderhamn, var med. Rätt antal åtgärdade störningar under 2019 var 88, inte 300 som angavs i grafiken.

 

Grafiken visar antalet störningar som anmälts till de kommunala bostadsbolagen i Uppsala och Västmanlands län under 2019.

Fakta: Blir du störd i lägenheten?

• Försök prata med grannen.
• Om du inte får något gehör, kontakta hyresvärden.
• Ring störningsjouren varje gång och för dagbok, så att du har bevis om ärenden  hamnar i hyresnämnden.

Läs också Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.