Annons

Kinesiska muren: Malmö stad säger nej – privat hyresvärd kan ta över skandalförening

Malmö Bristerna är så allvarliga i en av bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren på Rosengård att Hyresgästföreningen krävt tvångsförvaltning. Men Malmö stad vägrar att hjälpa till. I stället griper en av Malmös största privata hyresvärdar in.
Olof Andersson, vd Trianon och Kinesiska muren.
Foto: Anders Paulsson
Olof Andersson, vd för Trianon, har sagt ja till att förvalta bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren om hyresnämnden beslutar om tvångsförvaltning.

Det exakta antalet hyresgäster med förstahandskontrakt i den misskötta bostadsrättsföreningen 5:an i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö verkar ingen veta. Enligt en rapport från Anticimex rör det sig om 25 av totalt 67 lägenheter, mer än var tredje lägenhet.

Hyresgästföreningen anser att bristerna är så stora att föreningen bör sättas under tvångsförvaltning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det missköts enormt, det finns flera allvarliga brister och man följer inte beslut från olika myndigheter som hyresnämnden, Räddningstjänsten och miljöförvaltningen. Det är allvarligt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö som driver fallet på uppdrag av hyresgäster i huset.

För att hyresnämnden ska kunna ta beslut om en tvångsförvaltning krävs att någon är beredd att ta över förvaltningen. Men det har visat sig vara nästan omöjligt att hitta.

Malmö stad har nu – ytterligare en gång – vägrat att hjälpa till med skandalföreningen.

Läs ocksåKaoset i Kinesiska muren fortsätter - ny förening hotas av tvångsförvaltningKinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.

Först ansåg kommunens eget bostadsbolag MKB att det inte var deras ansvar, vilket mötte skarp kritik från Hyresgästföreningen.

– Detta är ett kommunalt bolag som redan äger huset bredvid och de är stora nog att ta detta, sa Josephine Stensson i samband med att Hem & Hyra skrev om det i augusti i år.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Malmö stad vill inte föreslå någon förvaltare

Och när domstolen sedan vände sig till Malmö stad och bad om ett nytt förslag så vägrade de att föreslå någon. Detta trots att stadens högsta ansvarige politiker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) lovat att inga hyresgäster skulle överges.

– Mitt intryck är att de inte ens försök hitta någon trots att de har alla möjligheter att hitta någon, inte minst som om de har egna bolag som skulle kunna ta det, säger Josephine Stensson.

I ett två sidor långt svar till hyresnämnden förklarar Malmö stads miljönämnd sin hållning. Det finns flera skäl till deras agerande och i centrum står de som äger sina bostadsrätter:

Annons
  • Det är en ”kortsiktig lösning”. I stället kräver miljönämnden ytterligare skyddsåtgärder för bostadsrättsinnehavarna.
  • Att det är blandat bostadsrätter och hyresrätter ställer till problem och Malmö stad ifrågasätter om det över huvud taget går att tvångsförvalta en bostadsrättsförening.

– Men det är just det hyresnämnden ska pröva. Det behöver inte Malmö stad ta ställning till. Och det stör mig att de skriver att de ska göra en skrivelse till regeringen om att stärka skyddet för de som bor i bostadsrätter när de borde medverka till att stärka skyddet för hyresgästerna, säger Josephine Stensson.

Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Nu köper MKB en del av huset.
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.

Akut läge i Kinesiska muren

Enligt Josephine Stensson är läget akut. En av hyresgästerna i huset har varit utan ett fungerande badrum i över en månad.

– Jag förstår inte vad som är problemet för Malmö stad. Det är inga problem att hitta en konkursförvaltare, varför är det då så svårt att hitta en tvångsförvaltare?

Simon Chrisander (L), miljönämndens ordförande, försvarar beslutet.

Läs ocksåMalmös högsta politiker om Kinesiska muren: ”Vi kan inte lämna boende i sticket”Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, vill inte överge hyresgästerna i Kineiska muren på Rosengård i Malmö.

– Miljöförvaltningen anser att rättsläget är osäkert och vi menar att vi inte kan utse någon förvaltare när vi inte kan veta konsekvenserna. Det handlar om osäkerheten. Vad händer med själva ägandet för bostadsrättsinnehavarna?

Simon Chrisander (L), ordförande i miljönämnden.
Simon Chrisander (L), ordförande i miljönämnden.

Hur hjälper det hyresgästerna i huset?

– Jag kan förstå att de som sitter i hyreslägenheter hamnar i kläm och jag kan känna empati och sympati för dem men vi vet inte exakt vad vi ger oss in i. Jag känner stor tillit till miljöförvaltningens jurister och den bedömning som de gör här, säger Simon Chrisander.

Men efter att Malmö stad vägrat att föreslå en förvaltare har en ny aktör dykt upp. Det handlar om det Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon. De har fått frågan av Hyresgästföreningen. Och de kan tänka sig att förvalta den misskötta bostadsrättsföreningen – om hyresnämnden beslutar om tvångsförvaltning.

– Vi fick en förfrågan och eftersom ingen annan ville så tog vi det. Vi gjorde bedömningen att det förelåg ett behov, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

Trianon är sedan tidigare delägare i Rosengårds centrum.

Annons

– Det är viktigt för oss att hus i området sköts ordentligt och det är beklagligt att det inte fungerar som hyresgäster kan förvänta sig. Vi har aldrig tidigare hanterat en tvångsförvaltad fastighet men vi har erfarenhet av hus som inte har skötts ordentligt och där är principen den samma, säger Olof Andersson.

Olof Andersson vd och delaägare på Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon som äger 3200 hyreslägenheter i staden.

Skadedjur, mögel och kyla

Bostadsrättsföreningen 5:an har styrts med samma upplägg och av ungefär samma personer, som föreningen intill som nyligen ombildades till hyresrätter i samband med att MKB köpte den. I 5:an har misskötseln fortsatt. Miljöförvaltningen har beslutat om viten kopplade till skadedjur, mögel och bristfällig värme.

Totalt handlar det om hundratusentals kronor som tickar på var fjärde vecka. Dessutom har bostadsrättsföreningen fått ytterligare ett vite på en halv miljon kronor kopplat till krav från Räddningstjänsten. Varken myndigheter eller Hyresgästföreningen säger sig kunna nå företrädare för föreningen och boende känner sig övergivna.

Sapko Sinani, en nyckelperson i de båda omskrivna bostadsrättsföreningarna, håller inte med om kritiken. Tvärtom.

– Jag har inte läst ansökan men jag delar inte Hyresgästföreningens uppfattning. Det som påståtts från deras sida, det känns inte som de faktiska förhållandena kommit fram.

Läs hela intervjun med Sapko Sinani här: Kaoset i Kinesiska muren fortsätter – ny förening hotas av tvångsförvaltning

Svårt få igenom tvångsförvaltning

Det är extremt svårt att få igenom en tvångsförvaltning, lagens strängaste vapen mot slumvärdar. Det är dessutom ovanligt. De senaste tre åren har det bara skett åtta gånger i Skåne och senaste var 2016 i ett mindre hus på Seved i Malmö. Det visar Hem & Hyras omfattande kartläggning av tvångsförvaltningar det senaste decenniet från tidigare i år.

Samtliga fall i Skåne rör hyreshus och en bostadsrättsförening har aldrig i närtid råkat ut för ingreppet från myndigheterna. I regel är det två punkter som leder till att tvånget går igenom – obetalda räkningar för till exempel elektricitet eller vatten och fastighetsägare som gör sig onåbara och inte svarar på brev eller i telefon. En beslutad tvångsförvaltning leder dessutom nästan alltid till att ett hyreshus säljs till en ny ägare. Och då upphör tvångsförvaltningen. Så ser historiken i Skåne ut rent de senaste tio åren.

Läs också Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljoner Ett år efter jätteaffären i Kinesiska muren: Två av tre lägenheter gick till bostadskön MKB vägrar stötta skandalförening: "Ingår inte i vårt uppdrag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.