Annons

Klart med hyreshöjning hos Stångåstaden

Linköping Stångåstaden i Linköping höjer hyrorna med 0,7 procent från 1 juni. Hyresgäster som bor i nybyggda lägenheter slipper höjning.

Överenskommelsen med Hyresgästföreningen innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 35 kronor dyrare.

Hyresförhandlingarna är klara hos de flesta kommunala bostadsbolag i landet och i genomsnitt höjs hyrorna med cirka 0,6 procent. Samtidigt är Stångåstaden ett välmående bolag ekonomiskt sett. Vinsten på koncernnivå för 2015 blev drygt 200 miljoner kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Finns det risk att hyreshöjningen sticker i ögonen på hyresgästerna?

– Det är ett företag med stabil ekonomi och jag kan förstå om man funderar över varför de ska behöva en hyreshöjning. Men det är ju en förhandling. Vi ska enas och det här är en nivå som vi ändå kan acceptera. Men vi kommer att fortsätta jobba för att hålla nere hyrorna framöver, säger Benny Andersson, förhandlare och gruppchef på Hyresgästföreningen.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tror att hyresgästerna har förståelse.

Läs också

– Om man driver ett bolag så måste man kunna utveckla det och investera. Jag hoppas i alla fall att man har förståelse för att vi har kostnadsökningar för löner och annat och om vi inte kan höja hyran måste vi ta bort något och försämra vår service, säger han.

Annons

Överenskommelsen innebär också att det inte blir någon ny hyreshöjning förrän tidigast 1 april 2017.

Vare sig Stångåstaden eller Hyresgästföreningen har velat avslöja vilka nivåer som diskuterats under förhandlingens gång.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Det har inte funnits något formellt ursprungsyrkande. Det har varit lite speciellt i år eftersom vi redan hade överenskommelser med andra värdar på 0,68 procent att utgå ifrån, säger Benny Andersson.

Uppgörelsen omfattar cirka 14 000 lägenheter i Linköpings kommun. Men vissa undantas och slipper helt hyreshöjning. Det handlar framför allt om de lägenheter som blev klara för inflyttning under förra året, bland annat vid Folkets park, Södra Ekkällan och i Linghem. Orsaken är att hyrorna redan bedöms ligga högt där.

– Det är mest nybyggda fastigheter, men också en del lägenheter som skapats genom att bygga om vindsutrymmen, säger Benny Andersson.

Annons

Fredrik Törnqvist är nöjd med överenskommelsen.

– Det är inte en jättehög höjning och den täcker inte alla våra kostnadsökningar. Men jag tycker att den ger oss rimliga förutsättningar att driva bostadsbolag.

Han bedömer att samtalstonen är bättre mellan parterna än den var för några år sedan.

– Det är roligt att vi har hittat ett klimat där vi kan komma överens, säger Fredrik Törnqvist.

Läs också Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.