Klart med nya hyror hos Stångåstaden – utan strandning
Efter den senaste strandningen uppmanade Hyresmarknadskommittén Stångåstaden och Hyresgästföreningen att komma överens om hur de ska bli bättre på att komma överens. Återkommande möten som ska ge Hyresgästföreningen bättre insyn i de projekt som är på gång är en del i detta. Dessutom bestämde parterna att hantera hyresförhandlingen annorlunda i år än tidigare. Bland annat valde man att inte offentliggöra Stångåstadens krav, 1,95 procent från 1 januari, inför förhandlingen.
Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist anställdes i somras och detta var därmed hans första hyresförhandling med bolaget. Han säger sig därför ha svårt att avgöra om det blivit någon förändring.
– Jag kan i alla fall konstatera att vi har kommit överens lokalt och det har vi inte gjort de senaste två åren. Det är viktigt att vi lyckades, för hela förhandlingssystemet bygger på det. Det hade inte varit någon bra signal om vi misslyckats igen, säger Fredrik Törnqvist.
Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson tycker att det blivit skillnad.
– Det som känts bra är att det varit ett större inslag av att ge och ta i år än tidigare. Vi har också på ett tydligare sätt fått presenterat vilka förbättringar som hyresgästerna får för den begärda höjningen, säger Benny Andersson.
Bland annat vill Stångåstaden öka takten när det gäller större renoveringar och göra i ordning fler lägenheter per år i det äldre beståndet. Bolaget satsar också på utökad service till hyresgästerna genom exempelvis förbättrade kontaktfunktioner på hemsidan. Dessutom har fem nya tjänster tillsatts, bland annat en ombyggnadskoordinator som ska fungera som kontaktperson för hyresgästerna vid större renoveringsprojekt.
För ett par veckor sedan presenterades en uppgörelse mellan Hyresgästföreningen och en av Linköpings större privata värdar, Botrygg. Den innebar hyreshöjningar på 0,9 procent.
Har den uppgörelsen påverkat förhandlingen?
– Givetvis har vi haft det som ett argument från vår sida. En överenskommelse med en så stor aktör som Botrygg ändå är har betydelse för de övriga förhandlingarna. I vilken mån Stångåstaden tagit intryck av det är dock svårt att bedöma.
Fredrik Törnqvist bekräftar att detta diskuterades vid förhandlingen, men påpekar att uppgörelsen med Botrygg omfattar lägenheter på fler orter än Linköping. Därför fungerar den inte fullt ut som riktlinje, menar han.
Även Benny Andersson är nöjd med att det i år gick att komma överens lokalt.
– Vi tror inte att vi hade fått ett bättre resultat genom att förhandlingen strandat. Om vi hade fått skicka det till Hyresmarknadskommittén igen tror jag att det hade kommit tillbaka med en uppmaning om att klara ut det lokalt.
Anledningen till att hyrorna höjs 1 februari och inte en månad tidigare som Stångåstaden begärt är att förhandlingen avslutades så sent före årsskiftet. Utslaget på hela året motsvarar höjningen 1,1 procent. En lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 60 kronor dyrare.
Vilka konsekvenser som blir följden av att bolaget inte får höja så mycket som man först begärt är för tidigt att säga, enligt Fredrik Törnqvist.
– Det är klart att det skiljer några miljoner, men vi har inte sagt exakt var vi ska hitta dem.
Ofta är det underhåll som får stryka på foten i sådana situationer och han ser det som troligt att så kan bli fallet även hos Stångåstaden.
Här listar vi alla hyreskrav och överenskommelser i Östergötland!
Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs beslut.