Annons

Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Uppsala Uppsalahem sa upp en hyresgäst år 2020 för att hon hotat, knuffat och skrikit åt grannarna. Nu bor hon på en ny adress. Där har hennes beteende fortsatt och Uppsalahem vill vräka henne igen.
Foto: Monika Steczkó/Pixabay
En kvinna i Uppsala har blivit vräkt två gånger av sin hyresvärd Uppsalahem. Men denna gången får hon bo kvar, enligt ett beslut i hyresnämnden.

Kvinnan drog och slet i grannens ytterdörr och när grannen senare kom ut blev det tumult i trapphuset. Den kvinnliga hyresgästen puttade lägenhetsdörren mot grannens barnbarn så att hon klämde tår och fingrar. En annan anhörig till grannen knuffade hon in i dörren och skrek rasistiska skällsord. På förmiddagen dagen efter var barnbarnet den enda som var hemma. Kvinnan ska då ha ”krafsat” i väggen och skrikit ”äckliga apor” och ”ni ska få se”. Båda händelserna är polisanmälda.

Några månader senare var en annan granne på väg in i sin lägenhet med ett paket i famnen. När han öppnade dörren råkade den dunka emot kvinnans dörr. Det uppskattades inte av kvinnan som slog upp ytterdörren i en sådan hastighet att mannen träffades av dörren på fot och axel.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Uppsalahem anser att kvinnan gjort sig skyldig till en ”särskilt allvarlig störning”, och sa upp hennes hyreskontrakt.

Har blivit vräkt tidigare

Det är inte första gången kvinnan, som är i 30-årsåldern, blir anklagad för att ha hotat, knuffat och uttryckt sig rasistiskt mot sina grannar. Redan 2020 blev hon uppsagd av Uppsalahem från en lägenhet i samma område, ett beslut som bekräftades av Svea hovrätt.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om konflikten som kvinnan hade med sina grannar på den förra adressen. De anklagade henne bland annat för att stjäla post ur postboxarna i entrén.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

För att komma till rätta med konflikten installerade Uppsalahem en kamera i trapphuset. Det ledde till att företaget fick betala 300 000 kronor i sanktionsavgift efter ett beslut från Datainspektionen. Myndigheten ansåg att kameraövervakningen stred mot hyresgästens integritet.

Efter uppsägningen 2020 fick kvinnan tämligen snabbt en annan lägenhet i samma område via bostadskön. Men på den nya adressen upprepade hon sitt beteende gentemot de nya grannarna. Uppsalahem ansökte till hyresnämnden om att få säga upp kvinnan, men fick avslag.

”Har lätt för att hamna i konflikt med andra människor”

Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att kvinnan betett sig klandervärt och att hon har lätt för att hamna i konflikt med andra människor. Men det faktum att hon tidigare blivit uppsagd på grund av störande beteende ska inte ligga henne till last denna gång.

När det gäller tumultet i trapphuset anser hyresnämnden inte att det finns tillräckliga belägg för att kalla händelsen för en ”särskilt allvarlig störning” På det hela taget anser inte hyresnämnden att störningarna är tillräckliga skäl för att säga upp henne, och hon får alltså bo kvar.

Kvinnan själv har en annan version än grannarna av det inträffade. I själva verket är det grannarna som stört henne, och hon har inte gjort sig skyldig till vare sig våld eller hot.

Annons

Beslutet gick att överklaga till och med den sista december. Men eftersom ingen gjorde det har nu beslutet vunnit laga kraft hos hyresnämnden.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

 

Läs också Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr” Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.