Annons

”Kommer hyrorna att höjas ännu mer nu?”

Ekerö – Hyrorna på Ekerö är så höga att smärtgränsen redan är nådd, nu är folk rädda för att hyrorna blir ännu högre. En privat ägare vill ju ha profit. Ann-Marie Fröjd, ordförande i en av de lokala hyresgästföreningarna, hoppas att försäljningen av Ekerö Bostäder inte blir av.På torsdagen träffade hon, tillsammans med kollegorna Gullwie Berggren och Terje Gunnarson kommunledningen på Ekerö.

– Det är extremt viktigt att det finns ett allmännyttigt bolag i varje kommun. Och har man väl sålt bolaget blir det väldigt svårt att bygga upp ett nytt igen, hävdade Terje Gunnarson.
Han var glad över att kommunledningen ville träffa Hyresgästföreningen och hade laddat upp med ett flertal frågor till kommunalrådet Peter Carpelan, m, och folkpartisten Jan-Eric Billter.
Hur ska ni klara kommunens bostadssociala ansvar?

– Vi ska sälja till en stor, långsiktig ägare och kommer då att begära att den är med och tar det ansvaret. Dessutom äger kommunen 85–100 lägenheter som vi tänker behålla för just det ändamålet, svarade Peter Carpelan och Jan-Eric Billter.
Vart ska de unga ta vägen när de behöver en bostad?

Läs ocksåEkerö Bostäder söker ny vd - igen

– Hyresrätterna blir ju kvar även om vi säljer till ett privat företag, sade Carpelan.

– Dessutom ska vi börja bygga bostäder. Vi planerar för i snitt 140 bostäder per år fram till år 2030, med toppar under perioden 2011–2014. En del av dessa blir hyresrätter, förklarade Jan-Eric Billter.

Men arbetet med detaljplanen tar tid och därmed dröjer det innan några nya bostäder står inflyttningsklara. Och det stora problemet är just att det inte har byggts något på åratal.
Terje Gunnarson påpekade att om kommunen säljer bolaget, så tappar man också kontrollen.

Annons
Läs ocksåEkerö Bostäder höjer mest för dem med el i hyran

– Även om ni kan ställa krav på köparen, så kanske den sedan säljer i sin tur och då har ni inget inflytande alls. Se bara hur det har gått i Vaxholm. Där sålde kommunen sitt bostadsföretag till det stora fastighetsbolaget Tornet 1999. Sedan dess har det sålts vidare till Diligentia, Stena Fastigheter och nu till Heimstaden.

Peter Carpelan erkände att man inte kan ge några garantier, men underströk att avsikten var att få en verkligt långsiktig köpare.

– Vi säljer inte till några rufflare.

Läs ocksåEkerö avbryter försäljning av bostadsbolaget

Gullwie Berggren berättade att underhållet i Ekerö Bostäder har varit väldigt eftersatt. Men nu verkar den nya ledningen äntligen börja få lite fason på bolaget, tycker hon – och då ska det säljas. Även hon fruktar att hyrorna för bolagets 840 lägenheter ska höjas ytterligare.

Annons

– Men vi har ju haft ett allmännyttigt bolag i alla dessa år. Ändå har vi landets högsta hyror och eftersatt underhåll. Varför skulle det bli sämre med en stor, privat hyresvärd? undrade Peter Carpelan.

Terje Gunnarson gav sig inte.
– Privata bolag är kommersiella, därför kommer hyrorna att höjas. I hyresförhandlingarna gav vi Ekerö Bostäder ett treårsavtal, vilket är ovanligt, för att bolaget skulle få arbetsro. Sedan vill ni plötsligt sälja bolaget, det är klart att man blir besviken, sade han.

Läs också 25 000 kronor i lönelyft för ny vd Ny vd för Ekerö Bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.