HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ekerö Bostäder höjer mest för dem med el i hyran

Ekerö Hyresförhandlingarna mellan Ekerö Bostäder och Hyresgästföreningen resulterade i relativt höga höjningar. Ett 40-tal lägenheter med hushålls-elen inkluderad i hyran får över 3 procents höjning.

Hyran höjs från den 1 januari med mellan 2,1 och rekordhöga 3,19 procent. Det betyder 189-287 kronor mer i månaden för en hyresgäst med 9 000 kronor i hyra.

– Ekerö Bostäders yrkande var 3,89 procent. Nu har vi efter konstruktiva förhandlingar lyckats få ner det till mellan 2,1 och 3,19. Bolaget har stora underhållsutmaningar och sett till det så är utfallet rimligt, säger Stefan Björn ordförande för Hyresgästföreningens delegation för boende hos Ekerö Bostäder.

Läs ocksåDe förhandlar grannarnas hyror

Också bostadsbolagets vd Timo Siikaluoma låter tillfreds när han sammanfattar förhandlingsomgången.

– Vi har stort behov av åtgärder i underhåll och reinvesteringar samtidigt som vi behöver bygga nya bostäder. För att inte äventyra ekonomin i bolaget behöver hyresutvecklingen följa kostnadsutvecklingen samt ge bidrag till avskrivning av investeringar. I ljuset av vår tidigare hyresutveckling är årets överenskommelse i rätt riktning, säger Timo Siikaluoma.

Annons

Utöver hyreshöjningen får de flesta hyresgäster 0,1 procent för införandet av öppen fiber. Dessutom genomförs ett pilotprojekt med kvartersvärdar, deltidsanställda på cirka 16 timmar i månaden, som ska fokusera på att få bättre ordning på sophantering och i gemensamma utrymmen. För detta höjs hyran med 0,5 procent.

Läs ocksåChocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

– Tanken är att höja både förvaltningskvaliteten och öka trivseln. Om ett år ska vi utvärdera projektet, faller det inte väl ut ska vi och Ekerö Bostäder ha en gemensam diskussion om hur pengarna ska användas i stället, säger Sandra Michel, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

– Vi hoppas också att en kvartersvärd blir en länk i dialog mellan oss och hyresgästerna samt bidrar till att hyresgästerna samverkar mer för egen trivsel och trygghet i bostadsområdet, säger Timo Siikaluoma.

Annons

Hyran för parkeringar, garage och extra förråd höjs också som ett resultat av förhandlingarna.

Läs ocksåKlart med nya hyror i Älvkarleby

Ekerö Bostäder är det kommunala bostadsbolaget i Ekerö kommun, med 855 hyresrätter i lägenheter och radhus.

Läs också Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.