Annons

Kommunala Kfast säger nej till bidragstagare – ”Det låter hårt”

Eskilstuna Det kommunala bostadsbolaget Kfast i Eskilstuna kommer efter årsskiftet att neka bidragstagare att flytta till områdena Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken. ”Det låter hårt”, säger Tommy Holm, Hyresgästföreningens ordförande i Eskilstuna.
Foto: Per Groth
Jimmy Jansson.

Det är den politiska majoriteten i Eskilstuna (S, M och C) som står bakom de nya ägardirektiven till Kommunfastigheter, Kfast. Det skriver Eskilstuna-Kuriren.

Ändringen gäller från den 1 januari 2020. Den som vill flytta till något av de tre bostadsområdena och hyra en lägenhet av Kfast måste ha något av följande:

Läs ocksåLägsta hyreshöjningen på tio år hos Kfast i Eskilstuna

* pension

* studiebidrag

* inkomst från en anställning som sträcker sig minst sex månader framåt räknat från inflyttningen.

Läs ocksåKfast:s nybyggda bostadsrätter ska stå tomma i tre månader

De som redan bor där berörs inte av de nya kraven. I direktiven nämns heller inget om de som har sjukpenning eller a-kassa.

Men den som lever på försörjningsstöd eller etableringsersättning kommer bolaget att säga nej till. Anledningen: Det är områden med en redan hög andel bidragstagare och politikerna säger sig vilja bryta bostadssegregationen i Eskilstuna.

– Vi har en situation där med en enorm trångboddhet och en hyresmarknad med svarta kontrakt. Det måste vi göra något åt, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Annons
Läs ocksåHyreshöjning blev starten – nu firar Eskilstuna 100 år

Han sticker inte under stol med att åtgärden i första hand riktar sig mot att hindra utlandsfödda utan egen inkomst att flytta till Eskilstuna.

– Ja, det blir ju så per automatik eftersom det är den gruppen som oftast har de här stöden.

Han är kritisk mot ebo-lagen som ger asylsökande rätt att själva ordna bostad och bosätta sig på valfri ort. I Eskilstuna har det, enligt Jimmy Jansson, lett till att mellan 800 och 1 000 personer per år har flyttat till kommunen under en längre period.

– Vi har ingen kontroll på det här. Det finns inga tomma lägenheter så vi vet inte vart de här människorna tar vägen. De har heller ingen koppling till arbetsmarknaden så vi vet att om några år får vi betala försörjningsstöd.

Han fortsätter:

– I dag är det kontroversiellt att säga att om det inte finns jobb eller bostäder kanske du måste flytta någon annanstans. Det är en märklig samhällsutveckling – när blev det så?

Jimmy Jansson tycker att kommuner med en vikande befolkning ska ta emot den här gruppen.

Annons

– Det handlar om samhällsplanering. Med lite ordning på det här området skulle man kunna göra så att det funkade både för Eskilstuna och en avfolkningskommun. Men tyvärr saknas den styrningen.

Tommy Holm som är ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna är kritisk till de nya reglerna.

– Jag tycker det låter hårt och jag förstår inte riktigt hur de tänker. Om inte de kommunala bostadsbolagen kan ställa upp för de här personerna, vem ska då göra det?

Enligt Tommy Holm är det här områden där många hyr en bostad i andra hand av kommunen, på så kallade sociala kontrakt eller kommunkontrakt. Det rör sig om personer som har svårt att få en bostad på egen hand och som ofta lever på bidrag.

– Frågan är var man ska göra av de här människorna nu, säger Tommy Holm.

Läs också Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det" Kommunen om svartbyggena efter Hem & Hyras granskning: ”Kan inte ge bygglov”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.