Annons

Lägsta hyreshöjningen på tio år hos Kfast i Eskilstuna

Eskilstuna Nu har Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter kommit överens om årets hyror. Det blir en hyreshöjning på 0,55 procent från 1 april – den lägsta höjningen sen 2006.

För den som i dag har en hyra på 5 000 kronor innebär överenskommelsen en höjning på 27 kronor och 50 öre per månad. Hyresgästföreningens utgångsbud var att hyran borde vara oförändrad.

– Vi gick ut och begärde oförändrade hyror för att göra en markering att det fanns utrymme för det i år, men sen är det alltid en förhandling där båda parter måste vara beredda att backa från sitt utgångsbud. Det blev ändå en historiskt låg uppgörelse, den lägsta sen 2006, och vi har uppnått den i samförstånd, de hörsammade våra argument. 2006 blev hyreshöjningen 0,3 procent, men det var först efter att förhandlingarna hade strandat, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Enligt Lars Holm, ordförande för Hyresgästföreningen i Eskilstuna, vill de privata hyresvärdarna gärna vänta på att hyrorna för Kfast är satta innan de kommer överens om årets hyror. Än så länge finns inga klara uppgörelser med privata värdar i Eskilstuna, men enligt Marcus Kjellin är de på gång.

Annons

– Vi har kommit långt med privatvärdarna. Ramarna är klara och nu börjar vi titta på enskilda fastigheter. I och med att Kommunfastigheter är mitt uppe i en stor omorganisation blev förhandlingarna med dem försenade. Många på privatsidan insåg att det inte gick att vänta in dem, säger han.

När det gäller allmännyttan i Södermanlands län är hyrorna för Kfab i Katrineholm, Flens Bostads och Trobo i Trosa klara sedan tidigare. Förhandlingarna med Strängnäs Bostads har dragit ut på tiden och pågår fortfarande trots att den nya hyran skulle börja gälla redan vid årsskiftet. Förhandlingar pågår även med Gnestahem och Vingåkershem, där de nya hyrorna börjar gälla 1 april, och med Kustbostäder i Oxelösund, som ska ha nya hyror från 1 mars.

Annons
Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna i Sörmland: "Komplicerat"
Fakta: Färdigförhandlade hyror för 2016
Bolag Antal lägenheter Snitthöjning
Kfast, Eskilstuna 5 800 0,55 procent (från 1 april)
Kfab, Katrineholm     1 826 0,9 procent (från 1 januari)
Flens Bostads 1 730 0,75 procent (från 1 januari)
Trobo, Trosa  579 0,5 procent (från 1 januari)
Läs också Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.