Annons

”Kommunerna tar inte sitt ansvar för hemlösheten”

Nyheter Kommunerna har ansvar för att deras invånare har bostad. Ändå nämner de knappt problemen med hemlöshet, visar en rapport från Stockholms Stadsmission.
Hemlösheten har blivit allt mer synlig i storstäderna.

Stockholms Stadsmission släppte i dag sin årliga hemlöshetsrapport. Denna gång är temat bostadsförsörjning, som kommunerna enligt lag har ansvar för. 

I rapporten har man undersökt hur de 51 kommunerna i landets tre storstadsregioner använder sina viktigaste övergripande styrmedel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Resultatet visar att hemlöshet tycks vara en icke-fråga.

Bara två kommuner har nämnt att hemlöshet eller bostadslöshet är en utmaning. Ingen nämner EU-emigranter, som är den grupp av hemlösa som växer snabbast. Bara enstaka riktlinjer tar upp att personer med betalningsanmärkningar eller missbruksproblem har svårt att få bostad.

– I ägardirektiven till bostadsbolagen finns en tendens att bara skriva om affärsmässighet. Väldigt få skriver något alls om om ansvaret för dem som står längst ifrång bostadsmarknaden, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Annons
Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Visserligen arbetar kommunernas socialförvaltningar mycket med bostadsfrågor, men kommunpolitikerna måste se att ansvaret egentligen inte ska ligga där, anser hon. 

–  Det strategiska greppet för bostadsförsörjningen saknas. Socialtjänsten får problemen i sitt knä, samtidigt som de inte kan påverka bostadsförsörjningen.

Eftersom kommunerna inte tar sitt ansvar föreslår Stockholms Stadsmission tydligare och kraftigare krav från regeringen, bland annat:

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.
  • Förtydliga bostadsförsörjningslagen så att det klart framgår att alla har rätt till en bostad.
  • Ta fram mallar för vad kommunernas riktlinjer ska innehålla, bland annat ett hemlöshetsperspektiv.
  • Kräv att stadsplaner innehåller lägenheter med hyresnivåer som personer med dålig ekonomi har råd med.
  • Tvinga bostadsbolagen att sänka kraven på nya hyresgäster.
  • Förbjud vräkning av barn.
  • Stärk bostadsbidragen.

Rapporten presenterades i rikdagen i dag och var underlag för ett panelsamtal. Marika Markovits säger att även om flera reformer är på gång för att försöka öka bostadsbyggandet, så kommer det att dröja länge innan det märks i praktiken.

Annons

– Det kommer att ta extremt lång tid. Därför måste man fatta några beslut som kan ha snabb effekt. Till exempel skulle man kunna införa en nationell tak-över-huvudet-garanti för att hindra att människor behöver sova på gatan. Man kan också etablera en nationell satsning på ”Bostad först”, för att hjälpa kommunerna att komma igång med det, säger Marika Markovits.

– Då skulle det kunna hända saker ganska snabbt. Sedan måste man också göra strategiska förändrigar för att lösa problemen på längre sikt.

Fakta: Hemlös 2013

Stockholms Stadsmission har undersökt innehållet i två styrdokument som kommunerna ska ha:

Riktlinjer för bostadsförsörjning
Ägardirektiv till det kommunala bostadsbolaget.

Hela rapporten finns att läsa här.

Läs också 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.