Annons

72-miljonersvinst gör HFAB ännu rikare

Halmstad Förra året blev HFAB:s vinst 72 miljoner kronor, och Halmstadbolagets ekonomiska styrka växte ännu mer.

Det går bra för det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad. Förra årets vinst landar på 72 miljoner kronor före skatt, enligt bolagets årsredovisning (det inkluderar en reavinst från en fastighetsförsäljning). 2011 blev vinsten för koncernen 89 miljoner kronor. Och det är många som vill bo hos bolaget. Den genomsnittliga kötiden för de som fick lägenhet var under året 6,2 år och hela tolv år i centrala Halmstad.

HFAB är känd för sin höga soliditet och 2012 till och med ökade den från cirka 51 procent till 53,7 procent. Enligt vd Terje Johansson är den höga soliditeten bara positiv.
– Det är en bra grund för ett bolag som just satt igång den största nyproduktionen i Halmstad på 20 år. Soliditeten kommer att sjunka i takt med att nyproduktionen ökar, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under förra året startade bygget av 200 bostäder på Sofieberg och Nissastrand. Lägenheter har också byggts i Åled och Oskarström. Andra projekt har sats i rullning. Enligt bolaget ska man också öka underhållet under 2013, bland annat därför budgeteras en lägre vinst 2013, 47 miljoner kronor.

Annons

Terje Johansson konstaterar i årsredovisningens vd-ord att bolaget har stabila intäkter och under året ökade hyresintäkterna med 17 miljoner kronor, till 667 miljoner (hyreshöjningen varierade från 0,5 procent till fem). Han berättar att bolaget sällan eller aldrig har investerat och underhållit så mycket, närmare en kvarts miljard vilket är dubbel så mycket som under 2009.

HFAB äger och förvaltar cirka 10 000 lägenheter (177 kommersiella lokaler). Det äger cirka 50 procent av alla hyreslägenheter i Halmstad. Enligt ägardirektiven ska bolagets avkastning ligga runt fyra procent på en treårsperiod.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Här kan du läsa mer om HFAB:s soliditet.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.