Annons

HFAB höjer hyran

Halmstad Hyresmarknadskommittén sagt sitt. Från den 1 mars höjs hyrorna hos HFAB med 0,3 procent.

När Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Halmstads Fastighets AB, HFAB, inte kom överens om hyran togs frågan över av Hyresmarknadskommittén. Kommittén har beslutat att hyrorna ska höjas med 0,3 procent från och med den första mars. Detta innebär att den genomsnittlige hyresgästen hos HFAB får en hyreshöjning med 17 kronor per månad.

– Siffran i sig är inte så hög men vi är besvikna över att den inte är ett resultat av förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och HFAB, säger Peter Olsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

HFAB gick i höstas ut med att de ville höja hyrorna i sitt bestånd med 1,1 procent. Hyresgästföreningen kontrade med att istället yrka på sänkta hyror med 0,8 procent. Att hyrorna nu landar på 0,3 procent väcker en frustration hos Hyresgästföreningen.

– Vi är frustrerade över att våra argument inte har fått genomslag hos HFAB, säger Peter Olsén och påpekar att de stora problemen är värdeöverföringarna från HFAB till Halmstad kommun samt det faktum att det går riktigt bra för HFAB.

Annons

Marie Thelander Dellhag, ft vd på HFAB, menar att när hyresförhandlingen är avslutad kan både HFAB och Hyresgästföreningen fokusera på framtiden.

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

– Nu jobbar vi vidare på de många goda samarbeten som vi har bland annat med Hyresgästföreningen här i Halmstad, säger hon.

Enligt Peter Olsén kommer granskningen av bostadsbolaget att vara fortsatt intensiv.

– Hyresmarknadskommitténs beslut får vi finna oss i men vi kommer fortsätta att kritisera värdeöverföringen och i höst titta ännu närmare på om HFAB verkligen behöver höja sina hyror, säger Peter Olsén.

Annons
Läs ocksåNya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igenHus, pengar och en röd stigande pil.

Höjningen för mars och april månad tas ut på majhyran. HFAB har cirka 10 000 lägenheter i Halmstad.

Här hittar du listan över färdiga hyresuppgörelser i Halland för 2016.

Läs också Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.