Annons

Sollentunahems vd om uppgifterna om miljonsvindel: ”inte vårt ansvar”

Sollentuna Sollentunahem sålde och lät hyresgästerna köpa och bilda bostadsrättsförening. I samband med ombildningen ska föreningen ha utsatts för plundring. Vd:n Anna Mellström: ”Vilka konsulter de använder är deras ansvar”.
Foto: Ida Karlsson/Sollentunahem
En bostadsrättsförening i Sollentuna ska ha plundrats på miljoner i samband med en ombildning. "Sollentunahem gör ingen bedömning om företag som anlitas i processen är lämpliga," säger vd:n Anna Mellström.

Det kommunala bostadsbolaget Sollentunahem öppnade upp för ombildning för femton år sedan. Ett stort antal hyresrätter har blivit bostadsrätter i kommunen sedan dess – 1 900 hyresrätter sedan 2007.

Nya bostadsrättsföreningar har nu bildats i hus som förr tillhörde allmännyttiga Sollentunahem. Så även på Malmvägen, i kvarter där kommunen beskriver att det finns behov att arbeta för ökad trygghet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu avslöjas att en ny bostadsrättsförening på Malmvägen i Sollentuna ska ha plundrats på miljoner i samband med en ombildning. Pengar ska ha hamnat i privata fickor. Dessutom ska ombildningskonsulten* Restate ha plockat ut enorma summor. Upplägget upptäcktes av de tidigare hyresgästerna.

Restate som har skött kontakten med Sollentunahem under processen har tidigare dragit på sig flera anmälningar hos Konsumentverket. Bland annat för att ha använt tveksamma metoder för att få folk att anmäla intresse för ombildning. Ändå valde Sollentunahem att samarbeta med bolaget vid ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter på Malmvägen.

Hem & Hyra ringde upp Anna Mellström, Sollentunahems vd, för att höra hur det allmännyttiga bolaget ser på att de tidigare hyresgästerna kan ha blåsts på miljoner.

Läs ocksåMisstänkt miljonsvindel vid Sollentunahems ombildning – boende slog larm

En granskare utsedd av Bolagsverket har pekat på anmärkningsvärda förhandlingsmetoder i ombildningsprocessen på Malmvägen. Gör ni på Sollentunahem någon kontroll av de ombildningskonsulter som ni samarbetar med?

– Vi har öppnat upp för att hyresgäster kan gå samman för att bilda en bostadsrättsförening. Om ett antal personer som bor i ett av våra hus vill bilda bostadsrättsförening och har med sig en konsult då är det inte vårt ansvar att kontrollera dem. Vilka konsulter de använder är deras ansvar.

Men gör ni som allmännytta någon kontroll så att inte före detta hyresgäster hamnar i kläm på något sätt? Finns det någon kontroll av de konsulter som arbetar med processen?

Läs ocksåOmbildningsskandal ledde till miljonskadestånd

– Nej, vi kontrollerar inte vad den blivande bostadsrättsföreningen använder för konsulter.

Vi har tittat på den här ombildningsprocessen och fått uppgifter om att pengar ska ha försvunnit i den nya bostadsrättsföreningen till följd av misskötsel och att det ska handla om mångmiljonbelopp. Är det något som du känner till?

– Nej, jag har inte någon insyn i hur det går för en bostadsrättsförenings ekonomi.

Annons

Vad tycker du om det som framkommit?

– Jag hoppas ju och tror att det kommer ordna upp sig. Det inte är bra om det försvinner pengar. Men det ligger inte i mitt ansvar att uttala mig om. Jag hoppas att de får ordning på det.

Hur kan det få bli så här efter en ombildning? Det är ju era före detta hyresgäster som råkat illa ut.

– Om det nu är så att det har försvunnit pengar från bostadsrättsföreningen så är det jättetråkigt, men det är den styrelsen och deras ansvar. Det är inte så att Sollentunahem har ett förlängt ansvar att säkerställa att det går bra för de som köper fastigheterna. Det är inte vårt uppdrag.

Men vad har ni för ansvar när ni genomför de här affärerna?

– Mitt ansvar som jag ser det är att vi ska följa den lagstiftning som gäller. Det är inte så att Sollentunahem gör en bedömning om företag som anlitas i processen är lämpliga eller inte. Är det ett antal hyresgäster som vill skapa en bostadsrättsförening utgår vi ifrån att det kommer de göra på ett bra sätt.

Men vad gör ni för att hyresgäster inte ska råka illa ut i en ombildningsprocess?

– Vi tar inte ett ansvar för att säkerställa att den konsult som den blivande bostadsrättsföreningen väljer att anlita är bra. Bostadsrättsföreningen väljer själv vilken ombildningskonsult de använder. Däremot ställer vi krav på att föreningen har professionell ekonomisk och teknisk förvaltare. Och det hade man i det här fallet.

Hur ska ni se till att nya ombildningar inte leder till plundring på samma sätt?

– De krav vi kan ställa är att det ska finnas professionell ekonomisk och teknisk förvaltare**. Resterande krav finns från andra myndigheter. Däremot så ser jag att vi nog skulle behöva informera de boende mer om vad det faktiskt innebär att ha en lägenhet i en bostadsrättsförening. Vi behöver ge dem den här informationen på ett tydligt sätt.

Annons

Att Restate har kunnat gå in och tjäna många miljoner kronor på den här ombildningen – vad säger du om det?

– Rent principiellt så tycker jag inte att det är bra. Om det är oskäligt mycket pengar så är det verkligen tråkigt för den här föreningen. Men det är föreningen som ansvarar för det.

Det är er gamla fastighet. Det är värden som funnits i Sollentunahem tidigare som hyresgäster har bidragit till genom åren som nu försvunnit. Hur ser du på det?

– Det är jättetråkigt att den här bostadsrättsföreningen har blivit plundrad på pengar, men det behöver bostadsrättsföreningen ta ett ansvar för. Men det klart att det inte är roligt. Men Sollentunahem kan inte ta ansvar för det. Mitt ansvar är inom mitt bolag. Sen kan jag titta på vad vi gjorde innan ombildningen. Vi ställde krav på professionell ekonomisk och teknisk förvaltare. Sen kan jag se att i framtiden när sådana här frågor dyker upp så behöver vi ge information om vad det faktiskt innebär att vara delägare i en bostadsrättsförening.

Vad finns det för skydd för hyresgäster som går igenom en ombildningsprocess?

– Det skydd som finns är att om de inte vill köpa sin lägenhet står de fortfarande kvar i vår kö och kan göra anspråk på en annan lägenhet hos oss. Något annat skydd erbjuder inte vi dem.

 

*Ombildningskonsulter driver ofta igenom själva ombildningen, sköter kontakten med det kommunala bostadsbolaget och tar fram en ekonomisk plan åt den nya bostadsrättsföreningen.

**Ekonomisk och teknisk förvaltare är ett företag som anlitas av bostadsrättsföreningen och arbetar med allt från medlemsadministration, ekonomi och juridisk rådgivning till fastighetsskötsel och långsiktig underhållsplanering av fastigheten.

Läs också Intygsgivare varnas efter anmälan från hyresgäst Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.