Annons

Konsumentverket slår till mot uthyrningssajter

Nyheter Hitta bostad direkt! 36 092 lediga hyresbostäder just nu! Gratis att bli medlem! Budskapen på många bostadsannonssajter är lockande. Men de strider mot marknadsföringslagen, enligt Konsumentverket.
Foto: Eva Jacobsson
Vilseledande marknadsföring hittades på flera bostadsannonssajter som Konsumentverket har granskat. Alla lovar bättring.

Hem & Hyra har tidigare granskat den växande floran av bostadsannonssajter som ser ut att ha många och attraktiva erbjudanden om hyreskontrakt. En del visade sig vara rena bluffar. Andra hade samlat ihop riktiga uthyrningsannonser men var försåtligt utformade så att bostadssökande hamnade i dyra abonnemang som inte alls ökade deras chanser att få en lägenhet.

Nu har Konsumentverket gjort en samlad granskning av sju olika annonssajter och bland annat kontrollerat om man snabbt får svar på grundäggande frågor: Vad kostar det? Vad får man för pengarna? Kan jag ångra mig?

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Resultat: Alla sajterna hade alla olika brister, som strider mot marknadsföringslagen.

– Mycket handlar om att det inte finns tydlig information om pris, vad tjänsten innehåller eller om ångerrätten. Allt sådant ska framgå tydligt redan från början, säger Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket.

Denna så kallade förköpsinformation ska finnas lättillgänglig redan från början. Bolagen kan alltså inte komma undan med att kunderna får information och godkänner villkor när de går in och registrerar sig.

Läs ocksåVarning för bostadsbluffarna

– När man har kommit så långt att man väljer att köpa är det lite väl sent att få veta vad detta innebär. Därför ska det finnas med i hela processen, säger Maria Nilsson.

Annons

Ett vanligt upplägg på annonssajterna är att utlova gratis registrering. Men det är först om man ”uppgraderar” sitt medlemsskap som man får möjlighet att kontakta hyresvärdarna, vars annonser finns samlade på sajten. Sedan får man söka som alla andra, utan någon hjälp eller fördel av att du är medlem i en bostadsannonssajt.

”Uppgraderingen” kan kosta 349 kronor – en summa som dras från kortet varje månad om man inte säger upp medlemsskapet.

Läs ocksåSnårig jakt på nätets bedragare

Konsumentverkets granskning genomfördes efter att man i flera år har fått in anmälningar från konsumenter som inte har förstått innehållet i tjänsten eller att de har tecknat ett abonnemang. Sajterna får också kritik för dålig information om den lagstadgade ångerrätten och att det i vissa fall i praktiken inte går att ångra sig utan att betala en summa.

Efter granskningen har företagen fått var sitt tillsynsbrev, där Konsumentverket skriver varför de bedömer att marknadsföringen är vilseledande eller otillbörlig och uppmanar dem att rätta sig.

– Ett bolag har redan rättat till informationen på de punkter vi hade kritiserat, så det ärendet har vi stängt. Resten har vi en dialog med och troligen kommer de att rätta sig, säger Maria Nilsson.

Annons

I sina svar till Konsumentverket tycks bolagen vara villiga att ändra på sina sajter, även om flera företrädare påpekar att informationen som Konsumentverket efterlyser redan finns.

Hyradirekt.se skriver: ”Gällande omfattning av tjänsten framgår visserligen detta under ”Frågor & svar” men vi kan lägga in det mer tydligt på sidan där man skriver in sin mail adress för att komma vidare om det skulle vara bättre.”

När Konsumentverket har godkänt ändringarna och stängt ärendena förväntar man sig att problemen är lösta. Efter ett halvår görs en uppföljning och om liknande fel har uppstått igen kan det i förlängningen bli en rättssak.

Fakta: Så undviker du bostadsannonsfällan

Det finns seriösa annonsplatser och portaler som dammsuger nätet på uthyrningsannonser och som kan vara till nytta för att få tips om var man kan söka. Men hur undviker man dem som lovar för mycket och tar bra betalt? Konsumentverkets jurist Maria Nilsson säger:

  • Googla på namnet. Ofta kan man hitta andra konsumenter som berättar om de har haft problem.
  • Var kritisk. Om det verkar för bra för att vara sant så är det ofta det.
  • Kolla organisationsnummer och kontaktuppgifter.
  • Självklart är det viktigt att läsa igenom och förstå villkoren innan man godkänner dem.
Fakta: De här annonssajterna har granskats av Konsumentverket

andrahand.se

bostadstrygg.se

hyradirekt.se

hyrabostad.se

hyrenbostad.se

hyresbevakning.se

hyresmäklaren.se

Flera av annonssajterna har ändrat en del av informationen sedan granskningen inleddes.

Läs också Felaktiga råd om andrahandshyror Så undviker du bostadsbluffarna Bytte till sig drömlägenhet – hyrde ut den svart

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.