Annons

Krångligt bidrag ändras inte

Nyheter Upp till 140 000 pensionärer går miste om pengar eftersom de inte söker bostadstillägg. Riksrevisionen vill att systemet ses över, men regeringen tycker inte att det behövs.
Foto: Eva Jacobsson
Riksrevisionen anser att bostadstillägget är för krångligt att söka. Regeringen tycker att det ändå går till rätt personer.

Pensionärer med låga inkomster och ingen eller liten förmögenhet kan ha rätt till bostadstillägg. Det kan ge nästan 5 000 kronor i månaden skattefritt för att klara boendekostnaden.

Men många som skulle ha rätt till bostadstillägg söker inte. 

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Riksrevisionen rapporterade i maj att 140 000 pensionärer går miste om bostadstillägg. 66 000 av dem bor i hyresrätt och skulle ha rätt till i genomsnitt 1 500 kronor per månad, enligt revisionsrapporten.

Den vanligaste orsaken till detta mörkertal är att pensionären inte alls känner till bostadstilläggett. Av dem som vet att det finns är många osäkra på om de har rätt till tillägget. Krångliga regler och blanketter hindrar också, enligt tidigare enkätundersökningar.

Riksrevisionen landade i en rekommendation till regeringen att bland annat utreda tilläggsförmånerna och garantipensionen. 

Annons
Läs ocksåKommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta

Regeringen har nu behandlat rapporten och har en helt annan bild av problemen. Bostadstillägget är visserligen krångligt, men det är ändå ett träffsäkert bidrag, enligt regerigen, eftersom man vet att det går till dem med allra lägst inkomster.

Regeringen kritiserar Riksrevisionens metod att räkna ut hur många som inte söker tillägg trots att de skulle ha rätt att få det. Mörkertalet är inte alls så stort, enligt socialdepartementets beräkningar. Därför finns inte heller något stort behov av att utreda eller förändra reglerna.

Pensionsmyndigheten ska ändå få i uppdrag att undersöka mörkertalen och bedöma vilka informationsinsatser som behövs. Dessutom ska reglerna för återbetalning av felaktiga bidrag undersökas och eventuellt förändras.

Läs ocksåBesöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Hem & Hyra har försökt nå äldreminister Maria Larsson (KD), utan resultat.

Revisionsledare Ingvar Önnhage vill inte uttala sig om regeringens skrivelse, men konstaterar bostadstillägget är krångligt. 

Annons

– Det helt klart ett komplicerat regelverk. Det är lappat och lagat sedan 40-talet och bostadssituationen är en helt annan i dag. 

Frågan kan komma upp igen i riksdagen, men troligen tidigast i vår.

Fakta: Bostadstillägg för pensionärer

För att kunna få bostadstillägg måste du ha fyllt 65 år och ta ut hela din pension.
Beloppet beror på din inkomst, eventuell förmögenhet och hyra.
Ensamstående med lägre inkomst än 13 000 kronor efter skatt i månaden (9 000 kronor om du är gift) och med låg förmögenhet kan ha rätt till bostadstillägget.
Utöver detta kan särskilt bostadstillägg utbetalas enligt särskilda regler.
Räkna ut och ansök om bostadstillägg här.

I Hem & Hyra nr 1 år 2014 står att den som tjänar mindre än 13 000 kronor och har mindre än 500 000 kronor i förmögenhet kan ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Om förmögenheten är över 100 000 kronor görs dock en avräkning, så att tillägget minskar med ökad förmögenhet. Gränsen för hur stor förmögenhet den enskilde kan ha beror på den enskildes inkomst och hyra.

Läs också Ministern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver” Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.