Annons

Kraschlandning för hyresförhandlingar i Stockholm

Stockholm ”Vill de ha revolution ska de få det.” Så kommenterar Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm att Fastighetsägarna Stockholm strandat förhandlingarna.

De aktuella förhandlingarna som strandat gäller ett ramavtal för alla hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar i Stockholm stad. Ramavtalet används som en rekommendation när privatvärdarna sätter hyrorna för 2016.

Inför förhandlingarna krävde Fastighetsägarna Stockholm en hyreshöjning på i genomsnitt 2,3 procent från och med 1 januari 2016. Precis som tidigare år vill branschorganisationen att hyran ska höjas olika mycket beroende på läget.

Läs ocksåStrandad hyresförhandling avgörs i hyresnämnden

Hyresgäster i innerstaden krävdes på den högsta höjningen med 2,9 procent. Sedan blev kravet på höjningar lägre ju längre ut från innerstaden hyresgästen bor, och var lägst i områden som Husby, Tensta, Skärholmen och Rågsved, där de ville höja hyran med 1,8 procent.

Enligt Billy McCormac vd Fastighetsägarna Stockholm, är skälet till strandningen att det drog ut på tiden och att Hyresgästföreningen, trots fem möten, inte kommit med något motbud till Fastighetsägarnas krav.

Annons

– Vi ville att förhandlingarna skulle vara klara i slutet på oktober och kom med ett slutbud till Hyresgästföreningen i fredags. Men när Hyresgästföreningen inte kom med ett motbud så valde vi att stranda, vi kom ingen vart, säger han.

Läs ocksåFastighetsägarna Syd strandar hyresförhandlingar för 12 600 lägenheter

Simon Safari håller inte med utan säger att Hyresgästföreningen visst kom med ett motbud till Fastighetsägarna Stockholm; ingen hyreshöjning alls under 2016.

–Det är ansvarlöst av Billy McCormac och hans kompisar att kräva så höga hyreshöjningar i det ekonomiska läget vi har med låga räntor och inflation. Vi kan inte gå med på så höga höjningar. Men vill de ha revolution så står vi på barrikaderna.

Annons

 Enligt Billy McCormac var Fastighetsägarna Stockholms slutbud att få höja hyran mellan 2,5 procent och 1,5 procent i staden, den högre höjningen i innerstaden och den lägre i områden som Husby och Skärholmen. Något som Hyresgästföreningen inte accepterade.

Läs ocksåGöingehem kom med landets högsta yrkande – nu strandar de förhandlingen

Nu väntar utdragna förhandlingar eftersom varje fastighet måste förhandlas separat med Hyresgästföreningen eftersom ramavtalet inte blev av.

Läs också Francas hyra prövas i rätten I dag inleds rättsprocessen om 43 600 göteborgares hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.