Annons

I dag inleds rättsprocessen om 43 600 göteborgares hyror

Göteborg I dag startar prövningen av hyresnivån för 43 600 privatägda lägenheter i Göteborg. Först ut är 25 hushåll på Wahlbergsgatan i Strömmensberg, östra Göteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hyresgästerna på Wahlbergsgatan 2 i Strömmensberg är först ut att få sina hyror prövade av hyresnämnden. Över 43 000 hushåll i Göteborg väntar ännu på sin tur.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den stora hyrestvisten som omfattar en rad privata hyresvärdar i Göteborg. Deras ombud, Fastighetsägarna GFR, valde i januari att lämna förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2016 års hyror.

I stället har de privata värdarna ansökt om hyresnämndens hjälp att slå fast rätt hyresnivå. Eftersom varje hyresgäst räknas som motpart handlar det om 43 600 nya ärenden hos nämnden, som i vanliga fall hanterar ungefär 5 000 ärenden per år.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I dag, måndag, inleds den juridiska prövningen. 25 hushåll hos en mindre privatvärd, Jan-Hus, har kallats till hyresnämndens första sammanträde. Ett tiotal av dem har valt att låta sig företrädas av Hyresgästföreningen. Fastighetsägarna GFR för värdens talan.

Annons

Hem & Hyra träffar flera av hyresgästerna när vi besöker huset på Wahlbergsgatan inför prövningen. Men ingen av dem vill i dagsläget uttala sig om den pågående processen.

Hyresgäster på andra adresser har kallats till ytterligare fyra sammanträden i april och maj. Fler kallelser skickas ut hela tiden. Den strandade förhandlingen omfattar 1 350 fastigheter och hyresnämnden räknar med att kunna avhandla en fastighet i veckan.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Bland de aktuella värdarna finns några av Göteborgs största, som Stena Fastigheter och Ernst Rosén. Hyresgästerna som berörs bor över hela staden. Fastighetsägarna har yrkat på hyreshöjningar på mellan 1,2 och 5 procent från och med 1 januari i år.

Annons

Läs mer om andra färdiga hyresuppgörelser i länet här.

Fakta: Är du berörd?

43 600 lägenheter ingick i den förhandling om nya hyror som nu strandat på Fastighetsägarnas begäran.

Bland de större fastighetsägare som står bakom strandningen hör bland andra Wallenstam, Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén.

Läs också Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.