Annons

Göingehem kom med landets högsta yrkande – nu strandar de förhandlingen

Östra Göinge Det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge kom med landets högsta yrkande på 4,7 procent. Hyresgästföreningen kontrade med bud på 0,3 procent. Då kastade Göingehem in handsken.

Det blev en kort förhandling mellan Hyresgästföreningen och Göingehem i årets hyresförhandling. Parterna hann mötas två gånger innan Göingehem strandade förhandlingen. Det betyder att förhandlingen kommer att lämnas över till en hyresmarknadskommitté.

I ett pressmeddelande från Göingehem framgår det att bostadsbolagets yrkande behövs för att täcka bolagets ökade utgifter för drift, underhåll och räntekostnader. Bolaget anger även lönsamhetskrav och produktionskrav som skäl till hyreshöjningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Göingehems yrkande är tio gånger högre än andra bostadsbolags. Det menar Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén som uttrycker stor förvåning över Göingehems förhandlingsmetod.

– Jag tycker det är okänsligt och känslokallt att agera på det här sättet när det sitter hyresgäster på andra sidan. Östra Göinge är den enda kommunen i Skåne där hyresgästernas disponibla inkomst har sjunkit med tre till fyra procent per år. Det är kopplat till att kommunen tagit ett stort ansvar och tagit emot en stor andel flyktingar.

Annons

Hyresgästföreningen anser att deras bud på 0,3 procent är tillräckligt för att täcka Göingehems utgifter.

Läs ocksåStrandad hyresförhandling avgörs i hyresnämnden

– Utifrån företagets ekonomiska ställning och behov anser vi att 0,3 procent är tillräckligt. Göingehems uppgift är att erbjuda bra bostäder till en rimlig kostnad. Nu agerar de på ett sätt som visar att de är på väg att lämna det uppdraget. Vi har hela tiden velat fortsätta förhandla. Det här är väldigt aggressivt.

I år höjde Göingehem hyran med 0,3 procent. Göingehem har cirka 1 400 lägenheter.

Hem & Hyra har sökt Göingehems vd utan resultat.

Annons
Läs ocksåFastighetsägarna Syd strandar hyresförhandlingar för 12 600 lägenheter
Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs beslut.

Läs också Francas hyra prövas i rätten I dag inleds rättsprocessen om 43 600 göteborgares hyror Hyrestvist blir allt dyrare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.