Annons

Francas hyra prövas i rätten

Göteborg I går kom juridiken på besök hemma hos Franca Widlund. Hennes lägenhet utgör måttstock inför hyresnämndens första beslut om hyrorna för 43 600 lägenheter i Göteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Det blev trångt när hyresnämndens ledamöter var på hembesök på Wahlbergsgatan för några veckor sedan. Sällskapet besökte två lägenheter i huset och inspekterade även gemensamma utrymmen som tvättstuga och uteplats.

Det blir trångt när närmare 20 personer – hyresnämndens ledamöter, parternas företrädare och några till – med blå plasttossor väller in i pensionären Franca Widlunds lilla hall på måndagsförmiddagen.

– Ja, jag har ju haft fest här men inte för så här många, skojar hon medan nämnden kikar in i hennes badrum, inspekterar garderober och kontrollerar kökets standard.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hembesöket är en del av hyresnämndens första sammanträde om hyresnivåerna för 43 600 lägenheter hos privata hyresvärdar i Göteborg. Det gula punkthuset på Wahlbergsgatan 2 i Strömmensberg, ägt av handelsbolaget Jan-Hus, har råkat bli först ut i jätteprocessen.

Franca Widlunds tvåa på 53 kvadratmeter är en av två prövningslägenheter som anses representativa för huset. Den betalar hon i dag 5 710 kronor i månaden för. Den andra är en något större tvårumslägenhet på 64 kvadrat några trappor ner, för 6 393 kronor i månaden.

Senare under dagen ska rätten besöka en lång rad så kallade jämförelselägenheter, dels i det absoluta närområdet men även i Kålltorp, Olskroken, Kvillebäcken och Majorna. Syftet är att få en uppfattning om vilken hyra som egentligen är rimlig i förhållande till en viss standard.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Själv har Franca Widlund bott i sin lägenhet i 25 år. Då var den nyligen renoverad, och Franca har skött den väl. Men fastighetsskötseln lämnar allt mer att önska, tycker hon.

Annons

– I början var det bra. Nu är det väldigt slarvigt. Inga bra tvättmaskiner och torktumlare, bara det billigaste, säger hon.

Hon är också kritisk till att frågan om hyreshöjning drivs så hårt.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

– Jag tycker att det är så vansinnigt onödigt. Jag är pensionär och det är jättesvårt att klara sig med högre hyra, säger hon.

Hyresgästföreningen är rent tekniskt inte part i målet sedan hyresförhandlingarna strandade i januari. Under den juridiska prövningen företräder man dock på begäran ett tiotal av hyresgästerna på Wahlbergsgatan.

– Det här handlar inte om hyrorna, utan om hyressättningsmodellen. Då är det ju svårt att komma överens, sade Hyresgästföreningens jurist Roger Höög i rätten.

Annons

Fastighetsägarna GFR:s chefsjurist Pia Grönquist menade å sin sida att motparten gjort en förhandlingsöverenskommelse omöjlig:

– Fastighetsägarna GFR har gjort allt vad man kan för att driva förhandlingarna framåt. Man har även vid två tillfällen föreslagit medling, men det har Hyresgästföreningen sagt nej till.

Om ett par veckor får hyresgästerna på Wahlbergsgatan 2 besked om vilken hyra hyresnämnden anser är rimlig hos dem.

Fakta: Parternas ståndpunkter

Fastighetsägarna GFR, som företräder en rad privata hyresvärdar, vill höja hyrorna på Wahlbergsgatan 2 med 1,2 procent. Hyreshöjningen ska gälla från och med 1 januari i år.
Samtliga hyresgäster i huset, 25 hushåll, är motparter i den juridiska processen.
Hyresgästföreningen företräder ett tiotal av dem, och vill i första hand inte ha någon höjning alls. I andra hand yrkar föreningen på att hyrorna ska höjas först 1 juni i år, och att hyresgästerna får anstånd med att betala den högre hyran till 1 september.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.