Krav på personliga värmeräkningar
I fredags presenterade regeringen sitt förslag om hur EU:s direktiv för energieffektivisering ska genomföras. Med nya lagkrav ska staten få de som äger fastigheter att installera mätare för både energiförbrukning och vattenåtgång.
Så ska hyresgästerna få räkningar helt baserade på vad de själva gör av med.
-Vi är väldigt kritiska till lagstiftning i den här frågan. När det gäller mätning och debitering av värme finns det få exempel där det är ekonomiskt rimligt och tekniskt möjligt. Därför måste man avgöra från fall till fall, säger Hans Dahlin, utredare av energi och miljöfrågor på Hyresgästföreningen.
Det har visat sig svårt att låta varje hyresgäst betala precis för den temperatur de önskar, eftersom värmen transporteras genom väggarna.
-Det finns exempel på personer som fått sina lägenheter helt uppvärmda av grannarna och kunnat bo i princip gratis, säger Hans Dahlin.
Han tycker att det kan vara rimligt att mäta förbrukningen av varmvatten individuellt, men betonar att förutsättningarna är väldigt olika i olika fastigheter.
Målet med åtgärderna är att få oss alla att minska energiförbrukningen. Många tvivlar dock på att det blir effekten.
-Det är inte alls säkert att vi får ett sådant resultat. Fastigheter som har till exempel treglasfönster och tilläggsisolering har redan väldigt låg energiförbrukning, säger Hans Dahlin.
Enligt regeringens förslag ska de nya kraven i första hand gälla vid nybyggnation och större renoveringar. För befintliga fastigheter behöver individuell mätning genomföras bara om det blir kostnadseffektivt och är tekniskt genomförbart. Hur sådana bedömningar ska göras föreslås Boverket få i uppdrag att utreda.
I dag träffas representanter för Hyresgästföreningen, de kommunala bostadsbolagen i Sabo, HSB och Riksbyggen för att diskutera regeringens förslag. Under eftermiddagen uppvaktar de näringsdepartementet med sina kritiska synpunkter.
Under våren har även Fastighetsägarna och byggbranschen försökt få till stånd en dialog med regeringen och få gehör för sina åsikter. Även dessa organisationer har framhållit att nyttan av förändringarna måste bli större än kostnaderna.
Regeringens förslag är ute på remiss till i september i år.