Annons

Kristoffer, 40, drog nitlotten igen – ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Svedala Efter förra årets hyreschock händer det igen. Kristoffer Persson i Svedala får en av landets allra högsta hyreshöjningar - för andra året i rad. Hans hyra höjs med 7 procent. ”Sanslöst”, säger han.

Din hyra höjs med rekordhöga 7 procent. Vad tänker du om det?

– Jag förstår genuint inte varför. Det är helt absurt, sanslöst med tanke på att det här är en välmående kommun. Jag bor i princip i det sista området i Svedala som har någorlunda hyfsade hyror. Vi som bor här är låginkomsttagare, nyanlända och fattigpensionärer och jag förstår inte hur folk ska ha råd att bo kvar. Jag tycker det är osolidariskt. Den vanliga människan har snart inte råd att leva ett normalt liv längre. Jag förstår att hyran går upp, det gör den varje år. Men inte på den här nivån. Min hyra höjs med 335 kronor. Det är mer än vad min lön går upp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Så slog chockhöjningarna mot landets hyresgäster. Porträtt på fyra personer.
Så slog chockhöjningarna mot landets hyresgäster. Hem & Hyra träffar fyra som berättar vad höjningarna inneburit. I den här delen möter vi Kristoffer Persson i Svedala.

Vi träffades för ett år sedan, när Svedalahem hade gett dig en hyreshöjning på 8 procent. Hur kände du då?

– Den höjningen var ett jävla sätt. Det var på en nivå som jag kopplar till lyxrenoveringar. Jag jobbar själv inom vården och tjänar inte så mycket så för mig kändes det i plånboken. Det finns en anledning till att jag bor i Svedala och det är för att hyrorna är lägre här än i Lund eller Malmö.

”Det blev för mycket av allt”

Hur har du haft det sedan vi sågs senast?

– Det har varit så där. Jag har lidit av psykisk ohälsa hela livet och det är bara de senaste tre-fyra åren som jag har kunnat jobba. Innan dess har jag mått för dåligt för att kunna behålla ett jobb. Det har gått bra de senaste åren, men sedan hände det en hel del i höstas som vände allt.

Vad var det som hände?

Läs ocksåRekordhyrorna 2024 – så slår prishöjningen mot hyresgästerHyresgästerna Kristoffer Persson och Barbro Kårbo

– Alltså det var jättemycket. Min pappa blev plötsligt akut sjuk. Han åkte fram och tillbaka mellan hemmet och sjukhuset i ambulans och fick opereras flera gånger. Till slut fick han en hjärtinfarkt. Det var mycket allmän oro och så kring det. Jag försökte stötta honom, men sedan tog en vän till mig livet av sig. Det gav mig väldigt mycket skuldkänslor, att jag inte hade fattat hur hon mådde. Samtidigt hade jag haft mycket roligt på gång också. Jag jobbade heltid som kamratstödjare inom akutpsykiatrin på sjukhuset i Lund, spelade in en podd och hade många föreläsningar om psykisk ohälsa. Till slut blev det för mycket av allt.

Hur gick det?

– Till slut så gick jag in i väggen. Jag hamnade på akuten med bröstsmärtor och det var väl då som jag fattade att oj, fan jag kanske borde ta det lugnt. Det hade blivit för mycket av både det goda och det jobbiga. Jag blev sjukskriven på halvtid.

Annons
Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Kristoffer Persson i Svedala tittar ut över sin balkong.
Kristoffer Persson har ett tufft år bakom sig. En sjukskrivning har gröpt ur hans ekonomi.

En tredjedel av inkomsten till hyra

Hur påverkade det din ekonomi?

– Eftersom jag har missat ett långt arbetsliv på grund av att jag har mått dåligt så har jag försökt spara en del. Jag ligger ju efter med allt, som pensionssparande till exempel. Det handlar om femton-tjugo års arbete som jag har missat. Nu har jag fått nalla mina sparpengar. Annars vet jag inte hur jag hade klarat mig den här vintern. Jag har fått ut 15 000 kronor och en tredjedel av min inkomst har gått till hyran.

Om man tänker på just ekonomin – hur skulle du sammanfatta året som har gått?

– Allt har blivit så jävla dyrt. Lönen har ju inte ökat lika mycket som hyran har gjort. Min matbudget har nästan fördubblats de senaste åren. Jobbar man inom vården tjänar man inte heller så mycket från början och det har blivit ännu mindre under min sjukskrivning.

Vad har du dragit in på?

– Ja, det är ju nöjen. Jag har inte varit på konsert på skitlänge. Även om det inte kostar mer än några hundra kronor så har jag inte råd. Och jag köper definitivt inte lika mycket skivor som förr. Jag kan inte spara något heller. Jag hade tänkt använda en del av sparpengarna för att ta körkort men de pengarna har jag fått använda till annat. Till standardkostnader helt enkelt. Det sista dyra jag gjorde var en tatuering förra våren.

Kristoffer Persson i Svedala och hans tatuering som föreställer ett porträtt av hans mormor Ulla som barn.
Tatueringen av mormor Ulla är det senaste kostsamma som Kristoffer Persson la pengar på.

Hyllade mormor Ulla med tatuering

Vad är det för tatuering?

– Det är en tatuering av min älskade mormor Ulla. Det är ett porträtt av henne som barn och det är en hyllning till henne, till det finaste jag har haft i livet. Det var en nittioårspresent. Både hon och min morfar har betytt oerhört mycket för mig. Hon hade en väldigt tuff uppväxt men har ändå alltid haft kvar glädjen till livet. Jag skulle gärna vilka tatuera hela kroppen men det har jag inte råd med.

Vad tänker du om framtiden?

– Det kommer att bli ännu tuffare tror jag. Ekonomin är ju i fritt fall liksom. Jag kommer nog att vara hemma mer för att spara pengar. Det blir ett mer asocialt liv och mindre spontana inköp och sådant. Jag kommer garanterat inte att gå på några konserter, något som jag älskar att göra. Jag lyssnar mycket på svensk dödsmetal. Det handlar mycket om ångest, misär och dödslängtan. Det kan låta mörkt men för mig är det en tröst att känna att jag inte är ensam om de känslorna. Det är inte bara jag som mår skit. Hur konstigt det än kan låta ger det mig styrka, säger Kristoffer Persson.

Annons

Hur mår du idag efter allt som hände i höstas?

– Jag börjar snart jobba heltid igen och jag känner mig riktigt taggad. Så det känns bra. Det är stabilt med farsan och jag tycker det är skitroligt på jobbet. Så det är skönt. Sedan har jag vänner som inte heller mår så bra som jag får stötta emellanåt. Men det är ju bara så livet är.

Cecilia Önnevik, vd för Svedalahem.
Cecilia Önnevik, Svedalahems vd.

Uppvärmning med gas driver upp hyra

Cecilia Önnevik är vd för Svedalahem, som i genomsnitt höjer hyrorna med 5,6 procent. För Kristoffer Perssons del handlar det om drygt 7 procent.

Varför behöver ni höja hyrorna så mycket i år igen?

– Vi höjer mindre än de privata i Svedala. Men årets hyreshöjningar täcker bara 60 procent av våra kostnadsökningar. Och det var samma sak förra året.

Har ni sämre ekonomi än andra bolag?

– Nej, vi men har biogasen. Det är skillnaden. Det handlar om ungefär dubbla priset från tidigare beroende på hur man räknar. Annars är det exakt samma situation för alla. Vi har jättehöga kostnadsökningar liksom andra har.

Vad säger du till hyresgäster som har det tufft nu?

– Vi förstår att det är tufft. Men vi tror också man vill ha kvar Svedalahem som en långsiktigt värd och vi skjuter själva till 40 procent av kostnaden. Och då förstår du själv också att i längden blir det svårt. Vi kommer förmodligen att gå minus i år. Räntan går inte ner som vi och hela branschen hade hoppats på, säger Cecilia Önnevik.

Fakta: Kristoffer Persson

Ålder: 40 år
Bor: I en hyrestvåa på 58 kvadratmeter i Svedala. I grannhusen bor både föräldrarna och lillebror.
Gör: Stödperson på en psykiatrisk akutvårdsavdelning. Är ambassadör för organisationen Hjärnkoll som arbetar med psykisk ohälsa.
Intressen: Odling, musik och troll
Årets hyreshöjning: 7,02 procent eller 335 kronor
Ny hyra: 5 109 kronor plus kabel-tv 65 kronor
Månadsinkomst under året som gått: 15 000 kronor
Kvar efter att hyran är betald: Cirka 9 900 kronor.

Fakta: Så mycket har hyrorna höjts i landet

Fakta: Topp 25 i landet

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.